Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


UK: Aproape 2000 de mandate europene de arestare pentru români

ghenosu.jpg

Florin Ghinea
Florin Ghinea a fost arestat în august 2018 fiind căutat de justiția din România care a emis un mandat european de arestare
Image source: 
https://news.google.com/

Pe numele a aproape 2000 de cetățeni români au fost emise mandate europene de arestare înaintate autorităților din Marea Britanie. Românii sunt pe locul doi în această privință după cetățenii Poloniei. 

Potrivit Agenției Naționale de Combatere a Infracționaliății (NCA) 1950 de cetățeni români au fost ținta mandatelor europene de arestare, pe primul loc situându-se cetățenii Poloniei cu 2174 de cereri. 

În privința țărilor care au emis aceste mandate, pe primul loc se situează Germania cu 2975 de cereri, urmată de Polonia cu 2174, numărul total al mandatelor europene de arestare împotriva unor suspecți bănuiți a fi în Marea Britanie a fost în 2018 de 17526, număr record.

Dintre aceștia, 619 erau căutați pentru omor sau omucidere, 229 pentru viol și 217 pedofili. Cu toate acestea, doar 1027 de persoane au fost arestate în temeiul acetor mandate în anul încheiat în aprlie 2018.

Unul dintre cei mai căutați suspecți pe plan european, Florin Ghinea, zis "Ghenosu", a fost arestat în temeiul uni astfel de mandat în august 2018, la Watford, fiind acuzat de conspirație în vederea comiterii infracțiunii de omor, șantaj, spălare de bani și trafic de persoane inclusiv femei care au fost obligate să se prostiteze în Irlanda, Finlanda și Dubai. Ghinea a contestat în justiție madatul.

Mandatul europan de arestare este un instrument juridic menit să accelereze extrădările în interiorul Uniunii Europene. Condiția este ca suspectul să fie pasibil de o pedeapsă cu închisoarea de minimum un an. 

Anul trecut, negociatorul UE, Michel Barnier, a declarat că Marea Britanie va fi exclusă din sistemul mandatului european de arestare după Brexit, dar oficialitățile de la Bruxelles au declarat că doresc înlocuirea cu un sistem mai simplu de extrădare.