Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Încă un medic mort. ”Profesia de medic care face gărzi a devenit cea mai riscantă din România”

inca_medic_mort_profesie_medic_garzi_riscanta.jpg

Un medic din Sibiu a murit într-o excursie (Sursa foto: pixabay)
Un medic din Sibiu a murit într-o excursie (Sursa foto: pixabay)

”Viața noastră este pusă în pericol”, declară la RFI medicul primar Livia Davidescu, după ce încă un doctor care făcea gărzi a murit, de această dată la Sibiu.

Un medic cardiolog de 54 de ani din Sibiu, care făcea gărzi la Serviciul Județean de Urgențe s-a prăbușit în timpul unei excursii, iar unii colegi de-ai săi pun decesul pe seama epuizării acumulate la serviciu.

Livia Davidescu este medicul din Craiova care a publicat anul trecut o listă cu peste 40 de colegi de breaslă care au murit în timpul gărzilor.

Ea spune că ”din acest nou caz ar trebui să înțelegem că profesia de medic, în special de medic care face gărzi, a devenit cea mai riscantă profesie din România. Nu fac afirmația gratuit, ci bazându-mă pe date statistice. De exemplu, în teatrul de operațiuni, din 1996 încoace, conform surselor MapN, au decedat 29 de eroi, iar noi ca și medici, de atunci încoace, au decedat cam 55 în legătură cu garda, 45 în timpul gărzii, 55 în legătură cu garda, adică după gardă sau la câteva zile după ea”.

”Mie îmi spune acest deces că este încă un semnal de alarmă tras către guvernanți că profesia de medic a devenit una extrem de epuizantă, că burnout-ul se manifestă din ce în ce mai acut și că viața noastră, dacă nu se iau măsuri legislative optime, este pusă în pericol”, declară medicul Livia Davidescu.

Livia Davidescu, despre decesul unui medic din Sibiu