Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Și-au câștigat în instanță dreptul la tratament gratuit

proces.jpg

Cinci pacienți români, cu tumori cerebrale, au dat în judecată Statul pentru a beneficia de tratament gratuit cu un medicament în regim „off-label” și au câștigat prin ordonanță președințială
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Cinci pacienți români, cu tumori cerebrale, au dat în judecată Statul pentru a beneficia de tratament gratuit cu un medicament în regim „off-label” și au câștigat prin ordonanță președințială. Decizia instanței a venit în condițiile în care România nu are încă o legislație pentru decontarea medicamentelor pentru indicațiile terapeutice neincluse în rezumatul caracteristicilor produselor (off-label).

Potrivit APCR, printr-o hotărâre judecătorească, pronunțată la sfârșitul lunii mai, Curtea de Apel București a obligat Guvernul României, Ministerul Sănătății, CNAS și Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale să le asigure celor cinci pacienți cu tumori cerebrale tratamentul gratuit. Pentru a pronunța această sentință, instanța de judecată a constatat că, deși în luna septembrie 2018 Ministerul Sănătății inițiase un proiect de ordin privind prescripția în regim „off-label” ce fusese supus și dezbaterilor publice în transparență decizională, până în prezent, acesta nu a fost adoptat și nici nu a fost publicat în Monitorul Oficial al României.  Pentru pacienți, decizia Curții de Apel reprezintă o șansă la viață, spune la RFI, Cezar Irimia, președintele Alianței Pacienților Cronici din România (APCR).

Cezar Irimia, președintele Alianței Pacienților Cronici din România

 

„Hotărârea pronunțată, pe lângă efectul direct asupra dreptului la viață al reclamanților, va obliga într-o bună măsură autoritățile statului să accelereze adoptarea proiectului privind prescripția <off-label>. Prescripția în regim <off-label> trebuie reglementată urgent și în România, astfel încât pe de o parte pacienții să aibă acces la terapia de care au nevoie și, pe de altă parte, medicii să poată prescrie medicamente fără teama de a răspunde pentru eventuale fapte de malpraxis.”, spune avocat Dan Cimpoeru, cel care i-a ajutat pe pacienți în demersurile juridice. Potrivit acestuia, problema prescripţiei "off-label" constă în faptul că medicul ştie că acel medicament are efect terapeutic pentru un pacient, dar în momentul în care el îl prescrie în afara etichetei, adică "off-label", îşi asumă un risc.

Datele ACPR arată în perioada 2014-2015, în urma demersurilor judiciare desfășurate cu sprijinul Aliantei Pacientilor Cronici din România,  peste 175 de pacienți cu cancer  și alte boli cronice au obținut în instanță, pe calea ordonanței președințiale, tratament medical gratuit. Curtea de Apel București a statuat că dreptul la viață al pacienților este afectat de refuzul autorităților competente de a lua o decizie finală cu privire la includerea noilor tratamente pe lista de medicamente compensate de către stat, iar legislația națională nu este de natură să asigure transpunerea corespunzătoare a Directivei Consiliului 89/105/CEE din 21 decembrie 1988. Având în vedere că în continuare nu sunt respectate termenele legale privind actualizarea listei medicamentelor compensate, începând cu luna decembrie 2018, APCR a reluat acțiunile judiciare astfel că, până în prezent, 14 pacienți bolnavi de cancer și alte boli cronice grave au câștigat in instanță dreptul la tratament.

Legislația pentru decontarea medicamentelor pentru indicațiile terapeutice neincluse în rezumatul caracteristicilor produselor (off-label) va fi introdusă anul acesta, a declarat la începutul lunii iunie, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, la Forumul Industriei Farmaceutice 2019.
“Ministerul Sănătății este interesat să colaboreze cu industria farmaceutică pentru asigurarea accesului la medicamente a pacienților. Anul trecut bugetul alocat pentru medicamente a fost majorat pentru prima oară după 6 ani. (…) Am revizuit prețul medicamentelor. Anul acesta vom da drumul la legislația pentru utilizarea off-label a medicamentelor”, a spus ministrul.