Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Psiholog, despre cazul fetiței din Baia de Aramă: Copilul suferă un al doilea abandon

Romania mortalitate infantila UE.jpg

România, record negativ în UE în privința mortalității infantile (Sursa foto: pixabay)
România, record negativ în UE în privința mortalității infantile (Sursa foto: pixabay)

Noi reacții în scandalul legat de fetița de opt ani din Baia de Aramă, luată cu forța de o procuroare, de la asistenta maternală care o îngrijea. Preluarea copilului s-a făcut într-o manieră abuzivă, spune la RFI psihologul Mihai Copăceanu, blogger la Adevărul.

Fetița din localitatea Baia de Aramă (județul Mehedinți) a fost luată de reprezentanții Procuraturii și Poliției din casa asistentei maternale care o crescuse în ultimii șapte ani.

Anterior, o instanță a decis definitiv că minorul a fost adoptat de o familie de români din SUA. Autoritățile susțin că asistenta maternală nu a dorit să adopte copilul.

Imaginile surprinse de apropiații asistentei maternale și de o cameră de supraveghere arată cum fetița plânge și se agață de hainele femeii, căreia îi spune ”mami, nu vreau să plec”, în timp ce o procuroare o ia cu forța și o duce în mașină.

Psihologul Mihai Copăceanu avertizează că în asemenea situații, copilul suferă o a doua formă de abandon: ”Preluarea copilului în sine de către organele statului și aici avem Poliție și Procuratură s-a făcut clar într-o manieră abuzivă și avem din fericire imaginile care stau dovadă. E adevărat că o sentință a judecătorului se poate pune în aplicare, dar nu cu orice preț. Mai mult decât atât, vorbim despre un minor, un minor vulnerabil, care a fost preluat dintr-o familie și dus altundeva. Aici avem nevoie de o foarte mare pregătire, de o foarte mare atenție, pentru că acest copil, care era deja într-un sistem al statului suferă o a doua formă de părăsire, o a doua formă de abandon”.

Psihologul spune că ”maniera în care a fost preluată are profund impact asupra încrederii în adulți, asupra stabilității emoționale. Se pot dezvolta inclusiv tulburări de somn, coșmaruri, frici față de străini, anxietăți”.

 

Reacții politice în scandalul din Baia de Aramă

 

Premierul Viorica Dăncilă a discutat cu ministrul Muncii și cu cel de Interne, cărora le-a cerut să-i pună la dispoziție toate datele până luni.

De partea sa, procurorul general a dispus verificări la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, după ce presa a relatat că procuroarea respectivă ar fi bruscat copilul, în timpul intervenției. Procuroarea respinge acuzația.

La rândul său, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, apreciază că fetița trebuie ascultată. ”Copiii știu unde le este cel mai bine”, afirmă ea.

Incidentul a provocat un val de reacții pe Facebook, unde sute de persoane au cerut clarificarea situației.

 
Mihai Copăceanu, despre cazul fetiței din Baia de Aramă