Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cazul Sorina: ”Orfanii sunt considerați obiecte ce pot fi mutate dintr-un loc în altul”

Vlad Alexandrescu fuziune USR PLUS moment.png

Vlad Alexandrescu ar vrea ca fuziunea dintre USR și PLUS să aibă loc după alegerile parlamentare
Vlad Alexandrescu ar vrea ca fuziunea dintre USR și PLUS să aibă loc după alegerile parlamentare

Procedura de adopție a fetiței de opt ani din Baia de Aramă luate cu forța de o procuroare din casa asistentei maternale care a crescut-o pare viciată, spune la RFI senatorul Vlad Alexandrescu, vicepreședinte USR.

Vlad Alexandrescu e de părere că marea răspundere în cazul Sorina o poartă Direcția de Protecție a Copilului: ”Din experiența destul de întinsă pe care o am, de cercetare a situațiilor din sistemul de protecție a copilului din România, vă pot spune că de regulă, marea răspundere o poartă chiar DGASPC, adică Direcția Generală de Protecție a Copilului din județul respectiv. Aseară, într-o emisiune televizată la Realitatea TV am ascultat și opinia avocatului asistenților maternali, care arăta că în acest caz lipsesc niște proceduri esențiale în declanșarea procesului de adopție și se referea domnul avocat în mod special la un proces verbal de înștiințare către asistentul maternal că procesul de adopție ar fi început. În absența acestui document esențial (...), sigur că toată procedura pare viciată. Aceste lucruri trebuie verificate de către personalul de specialitate, dar așa cum apar lucrurile deocamdată, pare să planeze un mare semn de întrebare asupra felului în care echipele din DGASPC Mehedinți au realizat aceste proceduri și au desfășurat procesul de adopție”.

Senatorul USR critică modul în care a intervenit procuroarea în cazul din Baia de Aramă: ”În ceea ce privește intervenția procurorului de la Craiova și felul în care acest copil a fost tratat, nu pot să am cuvinte, este incalificabilă și foarte revelatorie pentru felul în care sunt tratați 53.000 de copii aflați în sistemul de plasament din România. Nu e vorba de un singur caz, un singur caz a fost mediatizat cu acest prilej și a văzut o țară întreagă cum se pot purta oamenii legii, oamenii statului, de fapt, cu un biet copil orfan. Acest lucru vine cumva să arate ceea ce am arătat și eu în cartea mea, ”Copiii lui Irod”, faptul că acești copii sunt copiii nimănui și sunt considerați un fel de obiecte care pot fi transportate dintr-o casă în alta, dintr-un județ în altul, dintr-o familie în alta, fără nici un fel de milă, fără nici un fel de considerație pentru interesul superior al copilului, așa spune legea”.

 

Ce spune Procuratura în cazul Sorina?

 

Șefa Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova a declarat luni că procuroarea care a intervenit a vrut să ducă fetița la Medicină Legală, pentru că efectua cercetări într-un dosar de rele tratamente aplicate minorului.

Fetița din localitatea Baia de Aramă (jud. Mehedinți) a fost luată de reprezentanții Procuraturii și Poliției din casa asistentei maternale care o crescuse în ultimii șapte ani.

Anterior, o instanță a decis definitiv că minorul a fost adoptat de o familie de români din SUA. Autoritățile susțin că asistenta maternală nu a dorit să adopte copilul.

Imaginile surprinse de apropiații asistentei maternale și de o cameră de supraveghere arată cum fetița plânge și se agață de hainele femeii, căreia îi spune ”mami, nu vreau să plec”, în timp ce o procuroare o ia cu forța și o duce în mașină.

Vlad Alexandrescu, despre cazul fetiței din Baia de Aramă