Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


(VIDEO) Furtunile au făcut ravagii în 20 de județe

pomp.jpg

Image source: 
Youtube

Furtunile au produs pagube însemnate în ultimele 24 de ore. 98 de localităţi din 20 de judeţe au fost afectate de vremea rea, care a doborât sute de arbori, a smult acoperișuri de pe case și blocuri și a blocat traficul feroviar în vestul țării.

Meteorologii au emis, în ultimele 24 de ore, nu mai puțin de 12 avertizări cod roşu şi două avertizări cod portocaliu, furtunile având rafale de vânt care au depăşit 110 kilometri la oră. Au fost afectate aproape 100 de localităţi din 20 de judeţe, pompierii intervenind pentru degajarea a 30 de acoperişuri şi a 228 de copaci care au căzut din cauza vântului. De asemenea, autoritățile au intervenit şi pentru evacuarea apei acumulate în 80 locuinţe, curţi şi subsoluri.

Au fost serios afectate judeţele Maramureş, Satu Mare, Suceava, Sălaj, Cluj, Iaşi şi Bistriţa-Năsăud.

 

 

Furtunile au lovit poate cel mai puternic la Târgu Mureş, unde zeci de arbori au fost doborâți peste mai multe mașini, iar mai multe străzi au fost inundate, centrul oraşului rămânând fără curent electric pentru mai multe ore.

La Baia Mare, o persoană a fost grav rănită de un acoperiș smuls de pe un bloc.

 

 

În aceste condiții, au fost transmise 23 de alerte pentru populație prin sistemul Ro-Alert, după cum precizează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Totodată, autoritățile anunță că informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obţinute prin intermediul aplicaţiei DSU, ce poate fi descărcată gratuit din Google Play Store şi App Store.

Vremea rea a afectat traficul feroviar, dar și pe cel aerian. Mai multe curse aeriene care urmau să aterizeze pe Aeroportul Internaţional din Cluj-Napoca au fost redirecţionate la Târgu Mureş, Timişoara şi Otopeni, în timp ce două care urmau să decoleze au fost anulate.

Totodată, șase trenuri, cu aproape 1000 de călători, au fost blocate mai multe ore pe traseu în judeţul Caraş-Severin, după ce mai mulţi copaci au fost rupi de vântul puternic şi au căzut pe calea ferată.