Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


SMURD 2 va fi lansat în R.Moldova

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) anunță că la București a fost semnat Contractul de grant pentru finanțarea de către Comisia Europeană a proiectului. IGSU al MAI, în parteneriat cu instituţii de profil din România şi Republica Moldova va realiza activitățile proiectului SMURD 2 în perioada anilor 2019 - 2022.

Proiectul transfrontalier SMURD 2, în valoare de 10 milioane de euro, prevede reconstrucţia şi operaţionalizarea a două puncte de operare SMURD în localitățile Ungheni și Cantemir, precum şi construcţia a patru platforme autorizate de aterizare - decolare pentru elicopterele SMURD in preajma a 4 spitale din țară - la Chișinău, Bălți, dar și Cahul. 

”Calitatea actului de intervenție a echipajelor SMURD, formate din medici, asistenți medicali și paramedici va fi îmbunătățită prin achiziționarea a 14 autospeciale dotate cu echipament medical performant pentru acordarea primului ajutor calificat și transportarea pacienților la spital, dar şi pentru efectuarea lucrărilor de descarcerare şi salvare”, se arată într-un comunicat al IGSU. Totodată, se planifică îmbunătățirea cadrului juridic privind desfășurarea intervențiilor transfrontaliere.

”Faza a doua a proiectului din cadrul Programului Operaţional Comun al Uniunii Europene va consolida cooperarea bilaterală a serviciilor de urgenţă din Republica Moldova şi România, asigurând o reacționare promptă la intervenţiile transfrontaliere în caz de urgenţe medicale”, susțin autoritățile.

Proiectul SMURD 2 este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate și va fi implementat în următoarele 36 luni.  

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre noul proiect SMURD 2, realizat în R.Moldova