Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Protest al artiştilor în Piaţa Victoriei. Victor Rebengiuc: Eu nu mai sper pentru mine. Mă gândesc la nepotul meu

Aproximativ 250 de artiști protestează, la această oră, în Piața Victoriei din Capitală. Ei sunt nemulțumiți de tăierile bugetare și de concedierile de la instituţiile de cultură. În replică, ministrul Culturii, Daniel Breaz, a anunțat un control la Teatrul Național. Managerul Teatrului Naţional Bucureşti, Ion Caramitru, a anunțat că a cerut o audiență premierului. 

Printre cei care protestează se află și actorul Victor Rebengiuc. "Eu nu mă supăr că-i dă pe unii afară, probabil că sunt unii care stau degeaba, dar ăștia care au fost dați acuma afară, care sunt angajați cu prestări servicii, ce fac ei, lumini, sonorizare, video, lucruri absolut necesare pentru un spectacol în secolul 21. Nu mai e spectacolul de la Comedia Franceză pe vremea lui Ludovic al XIV-lea, când joci cu lumânări în sală și cu cinci perdele. Am văzut un spectacol minunat la Național, "Pădurea Spânzuraților", făcut de Afrim, multe, mult video în el, sunet extraordinar, lumini minunate. Suntem în alt secol. Rezolvarea? Să vină niște oameni deștepți, deci au făcut doi golani un program de guvernare, făcut pe un sistem Caritas și iacătă, că falimentul e aici, a venit deja, și au adus niște proști care să nu miște în front să aplice acest program. Eu nu mai sper pentru mine că nu mai am ce să sper că azi-mâine pot să mor, am 86 de ani. Nu mă lupt pentru viitorul meu. Mă gândesc la nepotul meu, de exemplu, care o să fie obligat să plătească datoriile care se fac acuma și să vedem dacă o să aibă de unde", a declarat acesta pentru  Mediafax.

Managerul Teatrului Naţional Bucureşti, Ion Caramitru, a anunțat că a cerut o audiență premierului Viorica Dăncilă.

"Speranța mea e încă vie în ideea că vom fi "demni" de a fi primiți de doamna prim-minstru, că i-am cerut o audiență în numele tuturor instituțiilor care sunt în situația asta, nu numai Teatrul național și sunt convins că daxcă ne va asculta cu atenție și va înțelege acest lucru eu cred că se va rezolva. (…)Eu sunt convins că există bani și se vor găsi", a declarat, pentru Mediafax, Ion Caramitru.

Control anunțat de ministrul Culturii la TNB

Ministrul Culturii, Daniel Breaz, a anunțat, astăzi, la Antena 3, că va dispune un control la Teatrul Național București, pentru a vedea cum sunt cheltuiți banii, precizând că instituția are în 2019 un buget de 57 de milioane lei, iar salariile actorilor au fost aproape triplate. "Este vorba de o firmă care colaborează cu Teatrul Național, care are un anumit contract de prestări servicii cu Teatrul Național, o firmă care nu știu de ce, cândva, a fost semnat acest contract, când eu cred că Teatrul Național ar fi avut angajați care să desfășoare asemenea activități. În al doilea rând, bugetul Teatrului Național din București este mai mare cu aproape un milion de dolari față de anul trecut. Eu doar atât am cerut, și domnului manager, să cheltuiască cu responsabilitate banii și să se gândească de cinci ori atunci când semnează un contract dacă banii publici merită să fie risipiți", a declarat ministrul Culturii, la Antena 3. Potrivit lui Daniel Breaz, în 2018, Teatrul Național a avut un buget de aproximativ 53 de milioane de lei, iar anul acesta are 57 de milioane lei.

Klaus Iohannis, alături de actorii care protestează

Președintele Klaus Iohannis îi susține pe artiștii care ies în stradă din cauza tăierilor de bugete și a concedierilor masive din teatre.

"Sunt alături de artiștii care protestează din cauza tăierii drastice a bugetelor instituțiilor de cultură. În loc să ne bucurăm de această resursă inestimabilă, suntem chemați să apărăm cultură română de la faliment. Dezastrul din cultură a fost provocat de acest Guvern al incompetenței, prin bugetul rușinii naționale, construit pe cifre false. Cultură a fost pusă acum la coadă, că multe alte obiective majore ale românilor.Artiștii și instituțiile de cultură au nevoie de solidaritatea noastră. Ei servesc și reprezintă moștenirea noastră culturală", este mesajul postat de președintele Klaus Iohannis pe Facebook, duminică, cu eticheta #Demnitate, folosită de artiștii care protestează.