Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noi violențe la Hong Kong: Manifestanții au forțat intrarea în guvern

hong.jpg

Sursa imaginii: 
REUTERS/Tyrone Siu

Noi violențe la Hong Kong, chiar în ziua aniversării schimbării de regim. Manifestanții au forțat intrarea în guvern și parlament și  s-au ciocnit cu forțele de ordine. 

Valul de proteste a început acum câteva săptămâni și a fost provocat de o lege controversată, care permite extrădarea inculpaților în China, pentru a putea fi judecați de tribunalele de acolo. 

La împliniarea a 22 de ani de la trecerea de sub ocupație britanică la sfera de influență chineză, protestatarii au încercat să intre cu forța în guvern și legislativ:

Poliția a condamnat apoi, într-un comunicat de presă, acțiunile ilegale ale manifestanților și atacul asupra forțelor de ordine. De partea lor, protestatarii nu renunță și cer demisia lui Carrie Lam, șefa guvernului, retragerea imediată și definitivă a legii controversate privind extrădarea, eliberarea manifestanților deja reținuți și revocarea termenului de revoltă, aplicat celor care au ieșit în stradă. 

"Voi învăța această lecție și mă voi asigura că activitatea guvernului din viitor va răspunde mai bine aspirațiilor, sentimentelor și opiniilor comunității", a încercat Carrie Lam să calmeze spiritele. La acest moment, legea este suspendată pe termen nedeterminat, o măsură care nu muolțumește așadar sutele de mii de protestatari.