Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Proiect PSD: Elevii ar putea primi 10 lei pentru fiecare zi fără absențe la școală

PSD promite recompense pentru elevii care nu au absențe la școală. Sub titlul – Măsuri prioritare pentru semestrul al II-lea – social-democrații propun un ”voucher pentru prezență”. Mai exact, din această toamnă, fiecare elev din clasele primare va primi câte 10 lei, pentru  fiecare zi de școală cu prezență integrală. Începând cu anul școlar 2020-2021 de această măsură ar urma să beneficieze și elevii din ciclul gimnazial. 

În cazul în care măsura ar intra în vigoare, un elev ar primi lunar 200 de lei de la stat, cu condiția să fie prezent la toate orele. Dacă această măsură se vrea o soluție la reducerea abandonului școlar în România, a cărui rată este printre cele mai mari din Uniunea Europeană, aceasta nu va rezolva însă problema, explică la RFI, Elena Calistru, de la Funky Citizens.

“Mi-e foarte greu să cred că va rezolva acest lucru problema abandonului școlar, pentru că acesta are niște cauze multiple și puține dintre ele au legătură neapărat cu a avea sau nu 10 lei în plus pe ziua fără absențe. Dacă este să comparăm cu ce s-a întâmplat cu programul <Cornul și laptele>, care a fost altă politică  pentru stimulare, cumva pentru combaterea abandonului școlar, ce s-a putut observa este că aplicarea pentru toată populația școlară a acelui program nu a dus neapărat la rezultatele scontate. Pentru că genul acesta de politică, în opinia mea, trebuie să ia în calcul, în primul rând, populația vulnerabilă. Da, abandonul școlar apare și din cauza sărăciei dar și din alte cauze. De exemplu, sunt o mulțime de copii care abandonează școala pentru simplul fapt că părinții lor sunt plecați la muncă în străinătate”, spune Elena Calistru.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: