Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mai mult de un sfert dintre copiii români încearcă produse din tutun de la vârste foarte mici, înainte să împlinească 10 ani

non-smoking-2497308_960_720.jpg

Image source: 
pixabay.com

Organizaţia Salvaţi Copiii trage un semnal de alarmă: 28% dintre copiii români încearcă produse de tutun înainte să împlinească 10 ani, iar adolescenţii care folosesc ţigări electronice au un risc crescut de a ajunge să fumeze ţigări clasice. 

În România, 14,6% dintre copiii şcolarizaţi cu vârsta între 13 şi 15 ani au afirmat că au fumat în ultimele 30 de zile, ceea ce înseamnă că aproximativ 90.000 de copii (90.699) din această categorie de vârstă au şanse mari de a deveni în curând fumători zilnici, iar 8,2% dintre copiii şcolarizaţi au folosit în acest interval ţigarete electronice, notează Salvaţi Copiii. În acest context, organizația anunta că susţine modificarea legislaţiei din domeniul reglementării produselor din tutun. George Roman, directorul de programe al organizației, a explicat la RFI că este nevoie de măsuri legislative și de educație, atât la școală, cât și în familie.

Copiii, adolescenții (n.r.) să înțeleagă că de fapt sunt victimele unor strategii de marketing extrem de agresive, care îi țintesc doar pe ei. Companiile de tutun nu au alte grupuri țintă, ci aceia care sunt mai predispuși să se lase păcăliți și să aibă debutul consumului de tutun de la vârste foarte mici,ceea ce îi va face extrem de dependenți la vârsta adultă. (...) Produsele de încălzit tutun par și mai atractive pentru că ele sunt promovate ca fiind comportamente sănătoase și nicidecum atât de pline de riscuri ca cele clasice. (...) Arată ca niște memory stick-uri, sunt foarte cool, unii copii s-ar putea să se identifice cu o anumită marcă. Modul de împachetare e aproape identic cu cel de la telefoanele mobile. Lucrurile sunt gândite ca acei tineri să intre cu mai multă ușurință în această capcană.