Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sindicaliștii din Sănătate pregătesc proteste “surpriză”

Sindicatele din Sănătate se pregătesc, din nou, de proteste. De această dată, vor fi proteste "surpriză", ce "pot culmina cu greva generală". Una dintre nemulțumiri este intenția Ministerului Sănătății de a introduce indicatori de performanță pentru plata salariilor. Viorel Rotilă, președintele federației Solidaritatea Sanitară, explică la RFI că  "la adăpostul creșterii reale a veniturilor prin legea salarizării doar pentru unele categorii de salariați se încearcă anularea unor drepturi câștigate pentru toți salariații din Sănătate”.  

“Pe primul loc se află intenția Ministerului Sănătății, s-ar părea că și a Guvernului, de a lua câteva dintre drepturile câștigate, ale salariaților din Sănătate, în special cele legate de dreptul la protecția sănătății securității lucrătorului. Mă refer aici la trei categorii de concedii de odihnă suplimentare, în special la cele privind condițiile de muncă și vechime în muncă. Ar reprezenta pentru salariații din Sănătate o pierdere de circa 5% din venituri”, explică Viorel Rotilă. 

Chiar dacă ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a dat asigurări că salariile nu vor scădea, sindicaliștii din Sănătate susțin că socotelile arată contrariul: “În momentul în care ai avut, pentru unele categorii profesionale, creșteri salariale abia la începutul lui ianuarie 2019, pentru circa 30.000 de salariați creșterile sunt de sub 2 %, calculul este simplu: dacă i-ai dat 2% și îi iei 5%, îl duci pe minus. Ceea ce înseamnă că ne-am întors iarăși la începutul anului 2018”, a mai spus liderul federației Solidaritatea Sanitară.  Pe de altă parte, mai spune Viorel Rotilă, în forma în care a fost prezentată până acum public, evaluarea în funcție de performanță riscă să fie instrument de reducere a salariilor aflat la bunul plac al managerilor spitalelor. Astfel, „Solidaritatea Sanitară”  nu acceptă să se discute despre introducerea evaluării în funcție de performanță până nu sunt implementate solicitările federației privind garantarea obiectivității evaluării și nu sunt respectate toate condițiile avansate de reprezentanții acesteia. 

“Interpretarea pe care o dăm intenției  Ministerului Sănătății are în vedere faptul că i-am înaintat deja o solicitare pe această temă în cadrul negocierilor contractului colectiv de muncă, obiectivitatea evaluării izbindu-se până acum doar de refuz. De asemenea, considerăm că la mijloc este și o confuzie între evaluarea performanței și prevederi specifice legislației muncii în materia normării, care oferă deja soluții pentru posibilitatea de control și reglare a problemelor indicate de oficiali”, spune președintele federației.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: