Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ministerul Sănătății cere intensificarea dezinsecțiilor. În România au fost semnalate 43 de specii de țânțari

tantari.jpg

Image source: 
facebook/Institutul de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino"

Ministerul Sănătății solicită autorităţilor administraţiei publice locale să intensifice dezinsecţia în localităţi și recomandă populaţiei să ia toate măsurile necesare pentru prevenirea infectărilor cu virusul West Nile, transmis prin înţepăturile de ţânţari. În România, au fost semnalate 43 de specii de ţânţari, potrivit Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.  Până la ora actuală, nu au fost raportate cazuri în ţara noastră. Anul trecut însă, până pe 14 septembrie, s-au înregistrat 21 de decese cauzate de infecția cu virusul West Nile.

Potrivit conf.dr Tudor Ciuhodaru, de la Spitalul Clinic de Urgență “Prof.dr Nicolae Oblu” din Iași,  semnele infectării cu virusul West Nile sunt febră ridicată însoțită de durere de cap intensă, vărsaturi, stare generală alterată, sensibilitate crescută la lumină apărute la 2-8 zile după înțepătura de țântar. În astfel de cazuri este necesară spitalizarea pacientului. “Nu există un tratament specific pentru virusul West Nile. În cazul manifestarii de simptome de severitate medie (1 din 5 cazuri) (febră, cefalee, grețuri, vărsături, dureri musculare și articulare, urticaria și mai rar limfadenopatie) starea pacientului se îmbunătățește după 7-10 zile”, spune medicul. 

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL:În România, s-au semnalat până în prezent, 43 de specii de ţânţari, potrivit informațiilor prezentate de Institutul Cantacuzino,citate de Hotnews.ro. ”În prezent, riscul de reemergenţă a malariei şi a infecţiilor cu virusul West Nile, transmise de țânțari, reprezintă o problemă extrem de importantă pentru sănătatea publică în România. În epidemia de infecţii umane cu virusul West Nile din sudul României, din 1996, s-au înregistrat peste 800 de cazuri clinice (majoritatea meningoencefalite), cu o rată a mortalităţii de peste 5%, şi peste 100.000 de infecţii de gravitate medie şi inaparente. Virusul este adus în Delta Dunării, dar şi în alte zone umede, de păsările migratoare sosite din Africa”, potrivit specialiștilor de la Institutul “Cantacuzino”.

”În fiecare an, de regulă, în perioada iunie-octombrie, Laboratorul de entomologie medicală din cadrul Institutului nostru realizează supravegherea ecologică a țânțarilor din București, prin instalarea de capcane, în diferite zone: parcuri, cartiere de blocuri și de case, precum și la periferie . Laboratorul cu cea mai vastă experiență din țară are capabilitatea de a se ocupa (încă de la înființarea lui din anul 1922) de elaborarea strategiilor și organizarea eradicării malariei, investigații în timpul epidemiei de infecții neurologice cu virusul West Nile, de epidemiologia bolilor transmise prin vectori și ecologia vectorilor, desfășurând cercetări privind combaterea acestora. Prin studierea țânțarilor colectați, se obțin informații importante despre speciile existente în oraș și probabilitatea ca acestea să fie purtătoare de virusuri periculoase pentru sănătatea publică (Denga, Zika, Chikungunya, West Nile)”, se arată într-o postare de pe pagina de Facebook a Institutului de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

Bine de știut:
1. Virusul este specific regiunilor tropicale si temperate. (A fost descoperit în anul 1937 in districtul West Nile din Uganda.)
2. În Europa virusul West Nile a fost adus de păsările migratoare infectate în Africa. (peste 110 specii de păsări pot fi infectate)
3. Principala cale de transmitere la om este înțepătura de țânțari.
4. Virusul nu poate fi transmis prin contact fizic (atingere sau sărut)! 
5. Practic orice persoană (indiferent vârstă) înțepată de țânțari este predispusa la infectarea cu virusul West Nile însă
6. Probabilitatea ca o persoană să se îmbolnăveasca de la o singură înțepătură este totuși redusă.
7. 90% dintre cei infectați nu prezintă simptome.
8. Manifestările pot fi diverse: de la cele asemănătoare unei simple răceli până la semne de meningo-encefalită. 
9. 1 din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvoltă simptome severe de boală.
10. Riscul de îmbolnăvire severă și deces este mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficiențe imune.