Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Protest al muzeografilor la Palatul Culturii din Iași

Angajații Complexului Național Muzeal Moldova Iași au protestat față de ceea ce ei au numit cea mai gravă criză financiară din ultimele două decenii.
Au purtat banderole albe și au atras atenția asupra problemelor pe care le au. Ce nemulțumiri au, aflăm din reportajul Violetei Cincu.

 

Lacrimi în ochii muzeografilor : " Este dificil să supraveţuim"  "

" Sunt lucruri pe care le facem în regie proprie. Pentru că nu sunt bani. Acum, de două zile, echipa administrativă este de două zile la Ruginoasa. Sparg lemne. Lemnele care ajung pentru încălzirea spațiilor de la Ruginoasa peste iarnă. Situația este cu adevărat dramatică și acum nu avem fonduri pentru necesitățile curente" povestește Senica Țurcanu,  directorul Muzeului de Istorie din cadrul Palatului Culturii. Este doar unul din cei aproape 150 de angajați ai Complexului Muzeal Național Moldova Iași.  Au banderola albă la mîna. Nu întrerup lucrul dar protestează față de subfinantarea instituției.S-au strîns pentru o oră în holul Palatului. Sunt în slujba Palatului." Situaţia financiară din acest an este una dintre cele mai dramatice. Cel puţin în ultimele două decenii nu ne-am întâlnit cu aşa ceva. Palatul a fost redeschis abia acum trei ani şi avem nevoie de fonduri pentru expoziţiile permanente. Chiar dacă am avea aceste expoziţii permanente am avea nevoie de personal. Una dintre problemele noastre dramatice este cea a personalului pentru activităţile curente, nu un număr mai mare de specialişti care să descopere cine ştie ce, ci nu avem supraveghetori suficienţi, nu avem oameni la administraţie sau întreţinere. Pentru tot complexul şi toate muzeele din complex există în acest moment doar o echipă de 6 muncitori. Este dificil să supraveţuim" spune cu lacrimi în ochi Senica Țurcanu care colpetează tabloul sumbru al subfinanțării Palatului Culturii : "  Situaţia este dramatică cu adevărat. În acest moment nu avem fonduri pentru necesităţile curente. Am redeschis Palatul. Avem două lifturi: unul face legătură cu subsolul, celălalt cu turnul. Turnul a fost deschis pentru prima oară la vizitare, liftul consumă curent electric, stăm într-o atmosferă irespirabilă la Palat. Asta înseamnă curent electric. Iarna avem nevoie de încălzire. O factură lunară este de 100.000 de lei la curent electric. Sunt 36.000 de metri pătraţi de încălzit numai în Palat. Dar mai avem şi alte case muzeu. Muzeul Kogălniceanu, de care răspund direct, are două supraveghetoare, în momentul în care una dintre ele îşi ia concediu muzeograful trebuie să facă supraveghere". 

" Așteptăm să iasă cineva la pensie sau, Doamne ferește, să moară cineva!"

 Directorul Complexului Muzeal Moldova Iasi, Lăcrămoara Stratulat spune că s-a ajuns în situația în care se așteaptă ca un salariat sa se pensioneze sau să moară pentru a putea face noi angajări: " Nu doar la noi e protest. Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, Asociaţia Managerilor Muzeelor din România, precum şi alte entităţi profesionale din domeniul muzeal, peste 100 de entităţi din acest domeniu din România, timp de o oră facem un protest, şi nu o grevă, pentru că vrem să semnalăm deficienţe foarte grave. Deficienţele au fost semnalate în repetare rânduri. Nu ne închipuim că domnul ministru poate să facă minuni în 7 luni. Anumite deficienţe ţin de comunicare, organizare în cadrul ministerului, altele ţin de fonduri. Prin acest proces vrem să semnalăm că ministerul Culturii nu este tratat ca un minister important. Nu este pe picior de egalitate cu alte ministere, dovadă bugetul alocat. De aceea spun că nu este vina ministrului Culturii, ci trebuie adoptată o măsură la nivelul guvernului. Ministerul Culturii trebuie să aibă un buget consistent".Lăcrămioara Stratulat spune că s-a ajuns în situația în care se așteaptă pensionarea unui angajat sau moartea unui salariat pentru noi angajări.

" Nu vin în fiecare an să văd aceleaşi lucruri !"

" Nu este vorba doar de salarii. Este vorba şi de subfinanţarea investiţiilor a muzeelor" explică directorul Muzeului de Etnografie din Iași, Victor Munteanu care completează: " Vă spun din perspectiva muzeului pe care îl coordonez, al Muzeului Etnografic. Din 2016 nu s-a mai primit niciun ban pe investiţii. Fondurile proprii pe care le deţinem trebuie să le redistribuim pentru a ne plăti utilităţile. Chestiunea aceasta se transformă într-un cerc vicios, pentru că neavând bani de investiţii pentru dezvoltarea muzeelor şi folosind fondurile proprii pentru plata utilităţilor nu putem utiliza nici fondurile proprii pentru dezvoltarea expoziţiilor şi a depozitelor. Aceste probleme se răsfrâng asupra beneficiarilor direcţi, beneficiari care sunt reprezentaţi de public. Orice iubitor de muzeu, de educaţie, este pus în posibilitatea de a nu avea acea varietate pe care noi ne-o dorim să existe, care este firesc să existe, nu este o pretenţie născocită. Stăm cu expoziţii pregătite dar neavând bani să le putem pune pe simeze, să le putem panota, publicul ar putea la un moment dat, pe bună dreptate, să se plictisească, să spună nu vin în fiecare an să văd aceleaşi lucruri. ". Victor Munteanu arată cu degetul către oficialii Ministerului Culturii: "Mai există o problemă foarte mare, având posturile blocate lucrăm cu jumătate din personal. Chiar dacă am avea bani de expoziţii, nu putem pune spre vizitare pentru că nu le putem asigura securitatea. Nu avem supraveghetori suficienţi. Muzeul Etnografic lucrează la jumătate din personal. Sunt 5 angajaţi şi 14 săli. Atunci când aceştia intră în concediu sau îşi iau liber pentru orele lucrate suplimentar trebuie să apelăm la ajutorul voluntarilor". Directorul Muzeului de Etnografie privește trist vizitatorii care întreabă de ce protestează muzeografii: " Lipsa de investiţii şi lipsa de personal e prea mult. Deja e o problemă. Înţeleg, un an e din cauza unei probleme, al doilea an se stabilizează lucrurile, în al treilea an, când lucrurile devin din ce în ce mai rău, nu poţi să stai deoparte şi să nu anunţi lucrurile acestea public. Atunci publicul va înţelege de ce de trei ani de zile nu am deschis vreo expoziţie de mare anvergură."

Protestatarii de la Compelexul National Muzeal Moldova Iasi nu vor salarii marite, desi nu le-ar refuza. In acest sector nu s-a simtit nici o imbunatatire a veniturileor. Vor doar ca muzeele sa nu fie lasate sa moara. 

Subfinațarea ce înseamnă? Nu mai avem nevoie de cultură? 

Muzeograf Senica Țurcanu : Vă contrazic. În ultimul an peste 400.000 de oameni au vizitat muzeele Complexului Muzeal Naţional Moldova. Aceşti oameni practic dublează populaţia oraşului, dacă ne gândim aşa. Suntem undeva la populaţia oraşului. Mie îmi sugerează că nu e vorba doar de ieşeni ci şi de turişti.Oamenii vor să meargă și la muzei, nu doar la mall!"

 

 
Violeta Cincu, corespondent RFI România, despre protestul muzeografilor din Iași