Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Legea pensiilor, promulgată. Punctul de pensie va crește semnificativ

pensie_1.jpg

Sursa imaginii: 
pxhere.com

Președintele Klaus Iohannis a promulat, luni, legea pensiilor. Actul normativ, care prevede creșteri importante ale punctului de pensie, a fost dur criticat de Opoziție. Prima prevedere importantă este creșterea punctului de pensie la 1265 de lei, la 1 septembrie 2019.

Șeful statului a semnat decretul pentru promulgarea actului normativ, după cum se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Anterior, Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, legea sistemului public de pensii, reexaminată ca urmare a decizie de neconstituționalitate a CCR.

Pe scurt, legea prevede o creștere a punctului de pensie care va intra în vigoare treptat, începând cu 1 septembrie 2019. Astfel, valorile punctului de pensie vor fi următoarele:

a) la 1 septembrie 2019 - 1.265 lei;

b) la 1 septembrie 2020 - 1.775 lei;

c) la 1 septembrie 2021 - 1.875 lei.

Totodată, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Stagiul complet de cotizare, care cuprinde și perioadele asimilate, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Potrivit prevederilor proiectului, femeile care au realizat stagiul minim de cotizare și care au născut 3 copii și i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază, la cerere, de reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare. La reducerea prevăzută se adaugă câte un an în plus începând cu al patrulea copil. Reducerea vârstei de pensionare se aplică şi în cazul în care numărul de copii cuprinde şi copii adoptați și crescuți pe o perioadă de cel puțin 13 ani.

Totodată, pensionarii de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate au dreptul, în afara pensiei, la o indemnizaţie pentru însoţitor. Cuantumul indemnizației pentru însoțitor reprezintă 50% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, în conformitate cu legislația în vigoare, aferent lunii pentru care se face plata. În cazul pensionarilor încadraţi în gradul I de invaliditate care beneficiază de pensie de invaliditate în mai multe sisteme de asigurări sociale, indemnizaţia pentru însoţitor se acordă numai de către ultimul sistem în care aceştia au fost asiguraţi, potrivit documentului.

Mai mulți lideri ai Opoziției au declarat că legea întocmită de PSD nu este sustenabilă și că în următorii ani Guvernul va avea o problemă în acoperirea majorărilor.

Potrivit expunerii de motive a documentului, proiectul va avea un impact bugetar de 8,4 miliarde de lei în acest an, un impact de 24,8 miliarde de lei în 2020, de 58,1 miliarde de lei în 2021, iar în 2022, ar urma să aibă un impact de 81,1 miliarde de lei.