Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Educația la români: Eu te-am făcut, eu te omor!

salvati_copiii_campanie_bullying.jpg

Raport WWRomânia: 1 din 2 părinți crede că lovirea este pentru binele copilului
Raport WWRomânia: 1 din 2 părinți crede că lovirea este pentru binele copilului
Sursa imaginii: 
(Sursa foto: pixabay)

În societatea românească corecțiile fizice aplicate copiilor continuă să fie considerate o formă de educație. 1 din 2 părinți crede că lovirea este pentru binele copilului în timp ce 1 din 10 consideră că lovirea apare din cauza copilului. Sunt date dintr-un raport al World Vision Romania. 86% din cazurile raportate de abuz fizic asupra copiilor au avut loc în familie, conform Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Copilului. Fiecare cifră oficială, însă, ascunde realitatea altor sute de cazuri neraportate. La toate acestea se adaugă și faptul că martorii violenţelor domestice nu se simt datori să intervină.

Cazul femeii din Cluj care și-a omorât în bătaie copilul de 9 ani, aduce în atenție publicului una dintre cele mai grave probleme sociale: violența fizică asupra copiilor. De ce românii cred că o palmă este o formă de disciplinare și nu o agresiune care lasă urme, am discutat cu Mihaela Nabăr, director executiv World Vision Romania.

“  Fenomenul de lovire a copiilor este unul extrem de amplu și care pe noi ne-a surprins și ne-a surprins de ce? Pentru că atitudinal puteam să ne dăm seama că da, este o problemă și în România ne confruntăm cu această problemă dar ce este mai grav e că ne confruntăm cu lovirea copilului ca fiind o formă de educație și niciodată nu ne-am imaginat că este atât de accentuat fenomenul și că îmbracă atât de multe forme. În studiul World Vision România, din decembrie 2017, observăm că unul din 2 părinți crede că lovirea este spre binele copilului. Ce înseamnă asta? Înseamnă că părintele nu este educat, că nu-și cunoaște obligațiile și nu doar părintele, nici cei din jurul acelui părinte. Mai mult decât atât, doar unul din 10 părinți români nu și-ar lovi niciodată copilul , ceea ce înseamnă că 9 părinți și-ar lovi copilulul. Din acei 9 părinți este posibil să facă parte și acea mamă ( din Cluj) care și-a omorât copilul în bătaie “, explică Mihaela Nabăr, director executiv World Vision Romania.

De ce lovim copiii? Realitatea din România, în cifre

World Vision România a lansat, în decembrie 2017,  raportul de cercetare „De ce lovim copiii?”, iar ceea ce a scos la iveală această radiografie a familiilor din țara noastrã arată că trăim în continuare într-o societate în care corecțiile fizice sunt considerate o formă de educație.

•        1 din 2 părinți (51%) crede că lovirea este pentru binele copilului;

•        Doar 1 din 10 (9%) părinți români nu și-ar lovi niciodată copilul;

•        1 din 10 (10%) considerã cã lovirea apare din cauza copilului;

•        8% ar lovi copiii, dar nu ar vrea ca acest lucru să se afle;

•        8% invocă motivații religioase;

•        6% lovesc copiii gratuit, fără motiv;

•        5% afirmă că ar lovi copilul pentru că toată lumea face la fel;

•        3% se simt foarte vinovați după ce lovesc.

 

 

 
Mihaela Nabăr, director executiv World Vision Romania