
Social
Cum se propagă o știre falsă. Bolnav de Psoriazis prezentat ca victimă a unui urs
urs_fals.jpg

În clipul de 30 de secunde bărbatul apare întins într-un pat, într-o stare deplorabilă: răni deschise și pete pe tot corpul. Întrebat în rusește cum se numește omul răspunde cu greu: ”Alexandru”...
Clipul a apărut în iunie atât pe rețelele ruse cât și pe cele anglofone. Mai mulți internauți apreciau în comentarii că bărbatul s-ar afla sub efectul unui drog care face ravagii în ultimii ani în Rusia, cunoscut sub numele de ”Crocodil”
În 25 iunie site-ul rus Eurasia Daily afirmă fără echivoc că omul ar fi fost atacat de un urs, care i-a rupt coloana vertebrală, în regiunea Tuva din Siberia. Victima ar fi fost descoperită ”de niște vânători, în bîrlogul ursului, la mai bine de o lună după atac”. În articol se precizează că filmul a fost primit de la un om de afaceri din Tuva, fără a se menționa numele acestuia.
Poliția din Tuva, contactată de redactorii France24, a explicat că nu deține niciun fel de informație despre caz.
Cu toate acestea povestirea miraculoasă a fost preluată de mai multe site-uri media: Siberian Times, un site de informații de limbă engleză din Rusia, dar și de celebrele tabloide engleze Daily Mail, The Sun și Daily Mirror, cunoscute pentru publicarea de povești senzaționale neverificate. Articolul din Daily Mail a fost accesat de peste 16 000 de ori.
La rândul lor televiziunile din Rusia au preluat știrea. De exemplu Russia 24, care a luat chiar și un interviu unui expert în zoologie, în încercarea de a stabili dacă supraviețuirea miraculoasă a celui atacat este posibilă...
Ulterior, mai mulți internauți curioși, au pornit o anchetă pe cont propriu. Zello Poisk, un cont Instagram creat pentru a da de urma unor persoane dispărute din satul Aktobe din Kazahstan, a analizat filmul și a constatat că limba vorbită acolo nu are legătură cu regiunea Tuva din Rusia ci seamănă mai degrabă cu limba kazahă.
Un reprezentant al contului, contactat de redactorii France24, explică: ”Printre cei care au dispărut din satul Aktobe se afla și un anume Alexandru, care semăna foarte mult cu cel care apare în film. Ne-am dus la spitalul din localitate, unde l-am găsit pe acest om aflat în stare gravă, dar care nu era cel pe care îl căutam noi. Acesta ne-a spus că suferă de o boală gravă de piele.”
Contactat de redactorii France 24, Rustem Isaev, șeful centrului medical din Aktobe, a confirmat că pacientul se numește Alexandru, are 41 de ani și că fusese internat în data de 8 iunie, în stare critică:
”A primit tratament pentru Sepsis (un sindrom de infecție generală a organismului – n.r.) și Psoriasis (boală inflamatorie a pielii – n.r.) A fost internat o săptămână, apoi l-am externat pentru că starea i se ameliorase. Nu l-a atacat niciun urs, nici la Tuva, nici la Sochi, a fost pacientul nostru ...”
Atunci cum a apărut filmulețul cu acest om pe internet? Rustem Isaev spune că pacientul și mama acestuia și-au dat acordul pentru a fi filmat în timpul unor exerciții de practică medicală. Filmul a fost distribuit într-un grup al personalului medical, dar chirurgul l-a distribuit și pe contul său, de unde a putut fi preluat și de prietenii lui...
În urma acestei intervenții mai multe site-uri media și-au corectat articolele, publicând informațiile furnizate de șeful centrului medical, dar articolele corectate au avut un impact mult mai mic decât cele inițiale. De exemplu articolul inițial din Daily Mail a fost accesat de 16 000 de ori într-o săptămână, în timp ce articolul corectat a avut doar 364 de accesări în 4 zile