Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


„Scroafele” și „țiganul” îi aduc sancțiuni președintelui PNL. Șeful CNCD: Expresii din popor, n-aș fi votat pentru sancțiune

orban_cncd.jpg

Image source: 
pixabay.com

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării i-a aplicat, miercuri, liderului PNL, Ludovic Orban, două avertismente contravenționale.  ”Guvernul PSD este ca țiganul care omoară calul care trage ca sa-i ia potcoavele” și toţi oamenii luaţi de la coada vacii, toate scroafele suite în copac, care populează administraţia și care şi-au bătut joc de adevăraţii funcţionari” – sunt expresiile pentru care liderul PNL a fost reclamat și ulterior sancționat, cu 5 voturi pentru și 2 împotrivă.

Într-o intervenție la G4 Media, Orban acuză o decizie politică. Contactat de RFI, președintele CNCD respinge ferm acuzațiile că instituția pe care o conduce ar lua decizii pe criterii preferențiale, politice. În egală măsură însă, Asztalos Csaba afirmă că expresiile în cauză ar fi “din popor”:A luat două avertismente contravenționale. Nu a luat amenzi. (…) Detalii multe nu pot să vă dau, pentru că nu am participat la ședință. Eram într-o delegație. Cele două decizii s-au adoptat cu un vot de 5-2. (…) Și alte instituții se confruntă cu astfel de acuzații: CCR, CNA. Eu cred că ar trebui să dezbatem asupra faptei, dacă e în limita libertății de exprimare sau nu. Eu sincer nu aș fi votat pentru constatare pentru că eu consider că suntem în prezența a două vorbe din popor. Aceste lucruri se folosesc, aceste exprimări. (…) 

(...) Țiganul care omoară calul se folosește în popor. Eu nu spun că este corect a se folosi.  Ce vreau eu să subliniez este dacă trebuie să intervină o instituție a statului, dacă astfel de derapaje se reglează prin sancțiuni contravenționale. Eu cred că în astfel de situații reacția pozitivă într-o societate ar fi să existe opinii contrare, adică o formă de autoreglare a derapajelor de limbaj. 

 

Interviul integral AICI: