Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ziua Franței la București. România, un partener esențial

Ziua Frantei 2019.jpg

Viorica Dăncilă și Michele Ramis
Viorica Dăncilă și Michele Ramis
Sursa imaginii: 
Facebook Ambasada Franței la București

În acest week-end Franţa se aniversează. Duminică va avea loc celebra paradă militară pe cel mai mare bulevard din Paris: Champs Elysées, în prezenţa preşedintelui Emmanuel Macron şi a cabinetului Edouard Philippe. Și Bucureștiul sărbătorește dar evenimente festive vor avea loc și în alte mari orașe. Ca în fiecare an, o recepție va avea loc la Ambasada Franței din Capitală. Premierul Viorica Dăncilă a fost la sediul misiunii diplomatice. Cel mai amplu proiect de diplomație publică și culturală româno-francez – Sezonul România-Franța 2019 –  care a inclus sute de evenimente, se încheie la București, pe 14 iulie, de Ziua Națională a Franței, cu un eveniment organizat de Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural Expo Arte. Ziua Națională a Franței marchează Revoluția franceză din 14 iulie 1789, a cărei cea de-a 230-a aniversare este sărbătorită anul acesta, 2019 fiind anul Sezonului Franța-România.

Redăm integral mesajul adresat de Excelența Sa, Ambasadoarea Franței la București, doamna Michele Ramis

„Doamnă prim ministru, prezența dumneavoastră este o mărturie a caracterului excepțional al relațiilor de prietenie dintre țările noastre și a dorinței comune a liderilor lor de a le consolida și mai mult.  Anul acesta, România va sărbători 30 de ani de la Revoluția din 1989, care a dat naștere democrației române. România este pentru Franța un partener esențial în această regiune a Europei, alături de care vrem să construim un proiect european ambițios și echilibrat. Cunoaștem atașamentul poporului român față de Europa și de proiectul politic european.

Europa este bunul nostru comun, proiectul nostru măreț în fața provocărilor cu care ne confruntăm, fie că provin din exteriorul sau din interiorul Uniunii Europene. De puțin timp s-a încheiat prima președinție română a Consiliului Uniunii Europene și doresc să felicit autoritățile române pentru succesul acesteia. În ciuda unei agende încărcate și a unor constrângeri politice puternice, pe durata președinției române s-au înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește numeroase dosare, dintre care unele sunt deosebit de importante pentru Franța.

Voi menționa, în special, crearea Autorității europene a muncii sau reforma drepturilor de autor în cadrul pieței unice digitale. Summit-ul de la Sibiu privind viitorul Uniunii Europene a pregătit în cele mai bune condiții posibile Agenda strategică a Uniunii Europene pentru perioada 2019-2024, adoptată la Consiliul European din iunie.

Președintele Republicii Franceze a plasat campania alegerilor europene sub semnul renașterii Europei. Odată cu instalarea noilor echipe la direcția diferitelor instituții europene, credem că ar trebui să ne mobilizăm pentru :

- ambițiile privind schimbările climatice, care reprezintă mesajul pe care tinerii noștri îl transmit în întreaga Europă;

- protejarea Europei și a suveranității sale, care se traduce prin apărarea europeană, controlul frontierelor noastre și refondarea spațiului Schengen;

- implementarea unui nou model economic și social, prin promovarea competitivității și a convergenței sociale.

Europa este, de asemenea, o comunitate de valori, este stau la baza ei și îi dau putere. Printre aceste valori, consacrate de articolul doi din Tratatul privind Uniunea Europeană, statul de drept este de o importanță primordială. Trebuie să păstrăm acest cadru democratic și să respectăm drepturile pe care acesta le presupune.

Proiectul european presupune, de asemenea, că țările noastre pot avea o voce puternică pe scena internațională. Franța va contribui la acest lucru, în special în timpul președinției franceze a G7, al cărei summit va avea loc la Biarritz în perioada 24 - 26 august, și a cărei axă principală va fi lupta împotriva tuturor tipurilor de inegalități care reprezintă o amenințare la adresa coeziunii societăților noastre, și, în special, inegalitățile de gen.

De altfel, țara mea, doritoare să apere multilateralismul și dialogul pentru pace, va găzdui cea de-a doua ediție a Forumului de Pace de la Paris, în perioada 11 - 13 noiembrie 2019. Această întâlnire anuală se adresează actorilor statali și non-statali și îi invit pe toți potențialii creatori de proiecte, organizații publice sau private, ONG-uri, asociații, companii, să participe la acest Forum.

Așa cum am spus în introducere, în acest an, relațiile franco-române au fost marcate de Sezonul Franța-România, care timp de opt luni, mai întâi în Franța și apoi în România, a creat o efervescență de manifestări comune. Acest Sezon a fost un veritabil succes, în special în rândul tinerilor, cu peste 800 de evenimente organizate în 160 de orașe diferite, din Franța și România, și le-a permis cetățenilor noștri să se redescopere. Sezonul a modernizat relația dintre țările noastre și a deschis noi arii de cooperare pentru viitor, în domeniul cultural, economic, educațional, al francofoniei, în domeniul digital. Mulțumesc echipelor responsabile de organizarea Sezonului, din partea franceză și cea română, și mai ales celor doi comisari, pentru munca și angajamentul lor. Mulțumesc, de asemenea, companiilor mecena care au făcut posibilă realizarea acestui Sezon, pentru sprijinul lor indispensabil. Sunt convinsă că perioada de după Sezon va prelungi această frumoasă aventură cu proiecte pe termen mai lung.

Vom sărbători închiderea Sezonului în această duminică, pe 14 iulie, în Parcul Carol I din București, cu o serie de evenimente publice, la care vă invit să luați parte în număr cât mai mare”

 

 

Relațiile economice Franța-România, cifrele sunt în creștere

Dinamismul schimburilor economice franco-române este incontestabil. Schimburile comerciale sunt echilibrate și au înregistrat o creștere în 2018. Prezența economică a Franței în România este solidă, cu peste 2.300 de companii, reprezentând 120.000 de locuri de muncă. Fluxurile de investiții din străinătate reprezintă o oportunitate pentru economia locală: în afară de locurile de muncă pe care le creează, ele aduc tehnologia și savoir-faire-ul, care contribuie la competitivitatea economiei românești. Societățile franceze doresc să investească în România.

Doresc să aduc un omagiu diverșilor actori din sectorul comerțului exterior francez: Camera de Comerț, Industrie și Agricultură  franceză din România; Consilierii francezi de comerț exterior; Cluburile francofone de afaceri din provincie, care, împreună cu Ambasada și serviciile sale, își unesc eforturile pentru a face această relație să înflorească.

Desigur, pentru a continua să se dezvolte, aceste investiții au nevoie de predictibilitate legislativă și reglementară și de un mediu favorabil. Și apreciem angajamentul autorităților române în acest sens.

Salut semnalele de deschidere către investițiile străine lansate de Guvernul român, care deschid calea spre consolidarea parteneriatului nostru strategic și către proiecte fructuoase și  pe termen lung între companiile românești și franceze.

Nu în ultimul rând, doresc să le mulțumesc celor care lucrează pentru promovarea țării noastre, și pentru dezvoltarea unor legături tot mai strânse cu România: companiilor noastre, mai ales, sponsorilor generoși, care ne permit să dăm strălucire acestei recepții de Ziua Națională, și reprezentanților francezilor și asociațiilor care structurează comunitatea franceză din România.

Sper că perioada care urmează va permite țărilor noastre să conlucreze tot mai strâns, în spiritul prieteniei care le-a animat întotdeauna, pentru idealul nostru comun – o Europă a păcii, a democrației, a valorilor și a prosperității.