Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Doi tineri medici francezi își fac buletin de Iași: „ Avem mult de învățat din România”

poze_iasi.jpg

Image source: 
Audrey Galantine & Jean Bastien, Arhiva personală

Este mesajul unui medic francez care a absolvit, anul acesta, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Gr. T.Popa” din Iași. Audrey Galantine a fost șefă de promoție la linia în limba franceză. Audrey și soțul ei, Jean Bastien Rossi, s-au decis deja să urmeze rezidențiatul la Iași, în limba română. Iar anul viitor vor fi și cetățeni români. Spun cu mîndrie că vor avea buletin de Iași. ”Iașul este orașul nostru”, spun cei doi medici francezi. Și de Ziua Franței au și un mesaj.

Audrey Galantine este șefă de promoție la Medicină Generală, Limba Franceză, Universitatea de Medicină din Iași. E subțire și panglica roșie de la rochie o face să pară elevă de liceu. E din Lille.

Jean Bastien a fost numărul doi la Medicină. După soția sa. Are ochelari și un zîmbet care nu se dezlipește de el. E din Normandia. Sunt soț și soție. Studiază ziua la BCU, cît Emma fetița lor, de un an și jumătate, e la grădiniță.

Audrey și Jean Bastien vor avea anul viitor buletin de Iași. De ce? Simplu. Vor urma rezidențiatul la Iași, în limba română. S-au cunoscut la Paris în timp ce studiau. Povestea lor a început cu un reportaj pe care l-au văzut la televizor.

Audrey a lipsit din Iași doar atunci cînd a devenit mamă. Emma s-a născut în Franța și, de la o lună și jumătate, a venit în România și este acum unul dintre sutele de mii de locuitori ai Iașului. Emma știe deja, la un an și jumătate, trei cuvinte în limba romana: ”scaun”, ”apa” și ”ușa”.

De ce au hotarăt Audrey și Jean Bastien să rămînă în Iași și să aibă și cetățenia română? Se completează unul pe celălalt, au o diploma recunoscută oficial, cea de la Universitatea de Medicină din Iași și pot merge cu ea oriunde în UE. Dar în Iasi au posibilitatea, după cum spun chiar ei, de a avea o pregătire foarte bună.

Însă, au și critici. Le exprimă elegant: ”Opt pacienți într-un salon înseamnă că bolnanii nu au intimitate”...

Audrey și Jean Bastien nu se uită la televizor. El cântă la chitară. Citesc cărți. Se plimbă. Merg cu mașina doar când se grăbesc dimineața să o ducă pe Emma la grădiniță. În rest, pe jos. Ups!!! trebuie sa o ia pe Emma acasă. De ziua Franței, Jean Bastien are un mesaj pentru conaționalii săi ...

 

Ascultă aici reportajul: