Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce-ați spune de o vacanță în ”Disneyland-ul morții” de la Cernobîl?

cernobil.jpg

Monument comemorativ în orașul-fantomă Pripyat, unde locuiau angajații Centralei Nucleare și familiile lor ...
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Căutați următoarea destinație de vacanță? Ei bine, Ucraina vă așteaptă. Cernobîl devine oficial un sit turistic, ne spune revista franceză Le Point.

În timp ce vizitatori din întreaga lume se află deja în zona afectată, președintele ucrainean dorește să organizeze acest turism, scrie Le Point preluând o relatare a BBC.

Volodymyr Zelenski și-a anunțat intenția de a transforma zona Cernobâlului într-un spațiu turistic. Prin urmare, el a semnat și un decret în acest sens.

"Cernobîl este un element negativ al imaginii Ucrainei. A sosit timpul să se schimbe acest lucru ", a spus Volodymyr Zelensky, care a precizat: "Vom crea un coridor verde pentru turiști. Cernobîl este un loc unic pe planetă, unde natura și-a recâștigat drepturile după un dezastru uriaș provocat de om. Trebuie să arătăm acest loc lumii: oameni de știință, ecologiști, istorici și turiști”.

În aprilie 1986, un reactor de la centrala nucleară de la Cernobîl a explodat, marcând cea mai mare catastrofă nucleară din istorie. Această explozie a trimis un nor radioactiv în Europa și 50.000 de kilometri pătrați de teren au fost contaminați.

Turismul există deja în regiune, dar a explodat odată cu lansarea serialului ”Cernobîl” pe HBO. Recent, Le Figaro a raportat că, din 2010, regiunea a primit aproximativ 30.000 de vizitatori pe an.

Evident, unele reguli de siguranță trebuie respectate, explică Galia Ackerman, specialist în Rusia și Ucraina, și autor al unui ghid despre Cernobîl, citat de La Croix.

"Turismul nu este periculos dacă respectăm regulile de siguranță. De exemplu, în Pripiat, nu trebuie să mâncați, să beți sau să fumați, sau chiar să mergeți pe iarbă sau să intrați în clădiri, deoarece puteți să vă alegeți fie și cu o particulă activă, adică un fir de praf care conține atomi de plutoniu".

Pentru a reglementa vizitele, guvernul dorește să creeze un bilet electronic pentru vizitatori, pentru a pune capăt corupției din rândul poliției. Decretul semnat de președintele ucrainean intenționează, de asemenea, să definească planurile pentru căile de acces. Sunt necesare mai multe trasee, iar rețeaua de telefonie mobilă trebuie îmbunătățită.

Chiar și așa însă, nu e sigur că sunt suficiente măsuri pentru a preveni ca spațiul de la Cernobîl să devină un „Disneyland al morții“, spune Galia Ackerman, referindu-se în special la vizitatorii dornici de a posta pe Instagram fotografia perfectă.