Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Osmanovici (CNAS) demisionează după declarația cinică de la RFI. Când va demisiona șeful CNAS?

osma.jpg

Purtătorul de cuvânt al CNAS, Daniel Osmanovici, a demisionat la câteva zile după declarația sa de la RFI, conform căreia "oamenii mor şi cu sistem, şi fără sistem"
Purtătorul de cuvânt al CNAS, Daniel Osmanovici, a demisionat la câteva zile după declarația sa de la RFI, conform căreia "oamenii mor şi cu sistem, şi fără sistem"
Sursa imaginii: 
Facebook

Purtătorul de cuvânt al CNAS, Daniel Osmanovici, a demisionat din funcție la câteva zile după ce premierul Viorica Dăncilă a cerut demiterea lui. Reacția premierului a venit în după ce Osmanovici a declarat la RFI, în contextul blocării totale a sistemului național al cardurilor de sănătate, că "oamenii mor şi cu un sistem, şi fără un sistem".

A demisionat vineri. Atunci și-a depus demisia la domnul președinte, la momentul acela nu știam dacă demisia fusese trimisă pe circuit mai departe, trebuie semnată de domnul președinte, așa e procedura la orice instituție și orice serviciu”, a declarat, pentru Mediafax, consilier superior în cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Augustus Costache.

Decizia lui Daniel Osmanovici vine la câteva zile după ce premierul Viorica Dăncilă a cerut ministrului Sănătăţii Sorina Pintea demisia preşedintelui CNAS, Răzvan Teohari Vulcănescu, şi purtătorului de cuvânt al instituţiei, Daniel Osmanovici, în urma declaraţiilor făcute de cel din urmă în care a spus, într-un interviu acordat RFI, că "oamenii mor şi cu sistem, şi fără sistem".

"Cred că puteţi fi de acord cu mine că nu există pe lumea asta niciun sistem perfect. Mă refer în lume la orice sistem (...) Nu aş vrea să mă duc în această zonă apocaliptică, pentru că oamenii mor şi cu sistem, şi fără sistem, nu vreau să sun cinic, dar nu e o chestiune pe care să o pun că acum, dacă a picat sistemul, se întâmplă cele mai mari nenorociri de pe planeta Pământ fix în România", au fost declarațiile lui Osmanovici la RFI.

Declarațiile au fost lansate în contextul blocajului de peste două săptămâni al sistemului informatic al cardurilor de sănătate. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat, pe 10 iulie, că platforma informatică a asigurărilor de sănătate este indisponibilă, astfel că toate serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale se acordă în regim off-line. Mulți medici refuză, însă, să efectueze operațiunile medicale și trimit pacienții acasă. Asta, după ce în trecut unii medici au fost penalizați cu zeci de mii de lei pentru operațiuni ce nu au mai putut fi înscrise în sistemul online.

Când pleacă Răzvan Vulcănescu de la șefia CNAS?

Plecarea lui Daniel Osmanovici de la CNAS, unde a îndeplinit funcția de purtător de cuvânt pentru aproximativ 1 an, rezolvă doar în mică măsură scandalul generat de declarațiile sale la RFI.

La scurt timp de la afirmația sa cinică, premierul Viorica Dăncilă a declarat că pentru aceste cuvinte, "oamenii mor şi cu sistem, şi fără sistem", Osmanovici își va pierde funcția. Șefa Guvernului a subliniat, însă, că inevitabila plecare a lui Osmanovici de la CNAS nu rezolvă problema, șeful instituției, Răzvan Vulcănescu, trebuind de asemenea să fie înlocuit din funcție.

O reacție din partea președintelui CNAS, Răzvan Vulcănescu, întârzie să apară.

În aceste condiții, premierul Viorica Dăncilă a declarat, vineri, la Bistrița, întrebată ce va face dacă președintele CNAS nu va demisiona, că „nu este opțional”: „Dacă nu își dă demisia, îl vom demite”.