Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Crima din Olt: Șeful Poliției Române a fost demis

criminal_serie_caracal_ted_bundy_romania.jpg

Un caz de crimă a îngrozit România: posibil criminal în serie, la Caracal (Sursa foto: pixabay-ilustrație)
Un caz de crimă a îngrozit România: posibil criminal în serie, la Caracal (Sursa foto: pixabay-ilustrație)

Rămășițe umane au fost găsite de Poliție în locuința unui mecanic auto din Caracal. O fată dispărută joi și care se presupune că a fost ucisă apucase să sune la 112, dar STS ar fi furnizat date greșite de localizare. Poliția ar fi intervenit târziu.

ACTUALIZARE 5: Premierul Viorica Dăncilă cere demisia şefului Poliţiei Române, chestorul Ioan Buda şi a prefectului judeţului Olt, ca urmare a intervenţiei defectuoase în cazul fetei de 15 ani ucise în judeţul Olt. Ministrul Afacerilor Interne, Nicolae Moga, a anunţat că a propus demiterea şefului Poliţiei Române şi a prefectului judeţului Olt, precizând că locul lui Ioan Buda la şefia Poliţiei Române va fi luat de adjunctul acestuia, Florian Dragnea.

ACTUALIZARE 4: Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că polițiștii din Caracal știau locul în care se afla presupusul criminal încă din cursul nopții, dar nu au organizat un flagrant, așa cum le permitea legea, ci au preferat să aștepte autorizație de percheziție pentru dimineață.

 

ACTUALIZARE 3: Președintele Klaus Iohannis va cere în ședința CSAT de marți o anchetă privind modul în care s-a acționat la Caracal (comunicat): "Președintele României, domnul Klaus Iohannis, este profund îndurerat de tragedia petrecută la Caracal și este revoltat de faptul că, din cauza unor disfuncționalități, autoritățile responsabile nu au reușit să salveze o adolescentă care și-a pierdut viața în condiții dramatice. Circumstanțele în care a acționat criminalul trebuie clarificate de urgență. Președintele României va solicita în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc marți, 30 iulie a.c., o anchetă completă privind modul în care a acționat în acest caz fiecare instituție responsabilă. În situația în care se va dovedi că s-au luat măsuri greșite sau cu întârziere, vinovații vor trebui aspru sancționați. De asemenea, toate problemele care vor fi identificate este obligatoriu să fie rapid rezolvate pentru că siguranța cetățeanului trebuie să fie garantată de instituțiile statului".

 

ACTUALIZARE 2: Ministrul de Interne, Nicolae Moga, a anunțat vineri că a cerut un raport urgent referitor la procedura care a fost urmată în cazul crimei din Olt: "Un caz cutremurător care sper să fie elucidat cât mai repede. Ancheta nu este încă finalizată și nu vreau să dau verdicte. Este prematur să mă pronunț acum cu privire la felul cum a fost gestionat apelul la 112 sau cum s-a făcut localizarea telefonului, dar evident toate aceste lucruri trebuie clarificate. Dacă într-adevăr se dovedește că au fost întârzieri în modalitatea de intervenție, cine este vinovat trebuie să plătească, indiferent că este de la Poliție sau de la STS".

 

 

ACTUALIZARE 1: Serviciul Român de Telecomunicații (STS) a furnizat primele date în acest caz. Victima a apucat să sune de 3 ori la 112 și a oferit detalii, dar locul a fost găsit de-abia după 19 ore. STS susține că nu identifică locul telefonului: "STS nu identifică locul telefonului și nici celula operatorului de telefonie prin care se efectuează apelul. Toate aceste informații sunt furnizate de către furnizorul reţelei publice mobile de telefonie la iniţierea apelului, sub forma unor sectoare de cerc și sunt disponibile la nivelul operatorilor și dispecerilor implicați în gestionarea cazului".

 

Perchezițiile de la locuința mecanicului din Caracal au început după ce o fată de 15 ani din Dobrosloveni a dispărut, ultima oară fiind văzută în oraș în timp ce urca într-o mașină, potrivit Mediafax.

Poliția verifică dacă acest caz are legătură cu o altă dispariție înregistrată în Olt, în aceeași zonă, unde în luna aprilie, o fată din Craiova a mers la Caracal pentru a lua bani de la mama ei, iar de atunci nu a mai fost găsită.

Polițiștii au găsit o mizerie teribilă în casa suspectului, curtea bărbatului fiind plină de vechituri și diverse gunoaie.

Anchetatorii au găsit de asemenea un butoi plin cu rămășițe umane și bijuterii. Din primele date, bijuteriile ar coincide cu cele pe care le purta fata dispărută joi.

Bărbatul locuia într-o hală dezafectată și este mecanic auto. Suspectul de 57 de ani a fost dus la audieri.

 

Probleme la STS?

 

Fata dispărută cu o zi în urmă apucase să sune la 112, dar STS ar fi furnizat date greșite de localizare, respectiv o zonă din Munții Apuseni și alte trei locații eronate. Echipajele de Poliție au reușit să ajungă la imobilul în care era victima, abia după câteva ore.

Adolescenta a indicat că este într-o casă aproape părăsită. "Mă aflu într-o casă veche, aproape părăsită, iarbă în curte. Are doi câini lupi, e într-un service", ar fi spus fata în apelul de la 112, potrivit unor surse din cadrul Poliției.

Vicepreședintele Camerei Deputaților Florin Iordache (PSD) a declarat pentru Mediafax, în legătură cu erorile de localizare ale STS în cazul fetei dispărute din Caracal, că Guvernul ar trebui să ia măsuri, după care ar putea fi înființată o comisie de anchetă parlamentară: "Având în vedere că începe vacanța parlamentară, este dificil să înființăm o comisie de anchetă. Guvernul ar trebui să ia niște măsuri în această privință, până vom putea face o anchetă. De asemenea, STS ar trebui să iasă cu niște explicații pertinente".

Vicepreședintele Camerei Deputaților spune că e posibil să existe o problemă la STS, având în vedere că nu este prima oară când Serviciul furnizează informații greșite.

Valeriu Șuhan, fost ofițer de poliție judiciară, a precizat pentru agenția de presă amintită că în cazul în care suspectul de la Caracal se dovedește a fi criminal în serie, acesta poate fi comparat cu celebrul ucigaș american Ted Bundy: ”Este prea devreme să facem profilul criminalului și să tragem concluzii despre criminal. Este posibil să fie un tip cu un comportament deviant, pe fond sexual. Putem avea de-a face cu un Ted Bundy de România. Nu putem exclude nici un fel de variantă în acest moment”.

El spune că cel mai dificil moment pentru polițiști este să anunțe familiile, după identificarea victimelor.