Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Andreea Rusu, Centrul Filia: Poliția Română descurajează des femeile care merg să reclame acte de violență

politist_0_0.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Politia Romana

Un studiu european arată că 55% dintre români cred că violul poate fi justificat. Mai mult, unu din cinci români nu ar vrea nici măcar să fie ilegal. Această mentalitate creează contextul în care femeile care au fost victimele unui viol sau ale unei agresiuni sexuale să nu le reclame. 

În perioada ianuarie - iunie 2019 la poliție au fost raportate 88 de violuri, 43 de agresiuni sexuale și 33 de acte sexuale cu minor. În primele 6 luni ale anului a fost înregistrat în fiecare zi, în medie, un caz în care un bărbat din familie este autorul unei fapte de viol, agresiune sexuală sau act sexual cu un minor. Multe dintre aceste fapte rămân în continuare neraportate din cauza atitudinii refractare a poliției. Iată ce declară la RFI Andreea Rusu, director executiv la Centrul Filia, care face campanii de advocacy pentru a opri actele de violență împotriva femeilor.

Ea spune că cele mai multe dintre femei sunt descurajate de polițist când merg să reclame un act de violență fizică sau verbală și aleg să îl țină sub tăcere din cauză că le e rușine.

Un studiu european arată că 55% dintre români cred că violul poate fi justificat. Mai mult, unu din cinci români nu ar vrea nici macar sa fie ilegal. Această mentalitate creează contextul în care femeile care au fost victimele unui viol sau ale unei agresiuni sexuale să nu le reclame. În interviul realizat de Andreea Pietroșel, directoarea executiva a Centrului Filia subliniază faptul că din cauza lipsei reperelor, multe dintre victime nici nu percep ca atare agresiunile la care sunt supuse.

 
Andreea Rusu, directoare executivă Centrul Filia