Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franța, destinația privilegiată de vacanță a francezilor

vacanta_provence.jpg

Image source: 
Facebook / Vaucluse Tourisme en Provence

Franța reprezintă destinația privilegiată de vacanță a francezilor – iată ce constată, cu satisfacție, ziarul Le Figaro, citând studii ale specialiștilor în turism.”Aproximativ 80% dintre ei aleg Franța pentru vacanțele lor”, spune sociologul Jean Viard, director de cercetare la CNRS și specialist în domeniu.

”Francezii își iubesc țara și o dovedesc în fiecare vară. Destinația turistică principală a lumii este, de asemenea, destinația preferată a localnicilor săi, scrie Le Figaro, care-și intitulează editorialul ”Douce France”, după numele unei cunoscute melodii devenită între timp clasică:

La optzeci și trei de ani de la introducerea primelor concedii plătite, societatea s-a schimbat profund, la fel și vacanțele.

Fabricile, mai puține în număr, nu se mai închid neapărat în august. Drumul Național 7, celebru pentru că lega odată Parisul de sudul țării, nu mai este congestionat, iar taberele de vară și-au trăit traiul.

Turismul a devenit între timp el însuși o industrie – dar ceea ce nu se schimbă, este tocmai dragostea francezilor pentru această țară dragă a copilăriei lor – vorba cântecului.

Ei își petrec vacanța de vară în propria țară, într-o proporție în mod clar mai mare decât cea observată în alte țări Europa”.

Le Figaro vorbește și despre obiceiul francezilor de a merge să-și petreacă vacanța la țară, în locurile copilăriei, descriind cum , ”șobolanii din Paris, Lyon, Lille sau Strasbourg devin, deodată, șobolani câmp”:

”Familiile sunt recompuse, triburile se reformează. Nepoții se mută în casele bunicilor, înainte ca părinții să li se alăture. Prietenii, de oriunde vin, se bucură de această reîntâlnire. Este bine să bei cu vecinii într-o zi sau să te amuzi cu acești parizieni care, în cele din urmă, nu sunt chiar așa de aroganți.

Franța este o mare familie. Se înfurie,  ba încă violent - nimeni nu a uitat "vestele galbene".

Dar este, de asemenea, o țară căreia îi place să se regăsească timpul verii, să își redescopere identitatea și, sperăm, să-și vindece fracturile”.

 
Franța, destinația privilegiată de vacanță a francezilor