Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cazul Caracal: Fifor promite reformarea MAI. ONG: ”Nu se poate face doar clipind din ochi”

Măsurile rapide de reformare a Ministerului de Interne ar putea face mai mult rău decât bine, în contextul crimelor din Caracal. O spune la RFI președinta asociației Funky Citizens, Elena Calistru, după ce ministrul interimar Mihai Fifor a anunțat că vrea ”o reașezare în profunzime” a instituției.

Elena Calistru crede că reforma în Ministerul de Interne, după cazul Caracal, trebuie să înceapă de la firul ierbii, dincolo de promisiunile autorităților: ”Auzim iarăși promisiuni mari, cum se întâmplă aproape de fiecare dată după o mare tragedie. Marea problemă după cazul Caracal este că cetățeanul obișnuit nu prea mai crede”.

Președinta asociației Funky Citizens atrage atenția că ”sunt două elemente care nu au un sens foarte mare. Unu: nu pui un ministru interimar să facă aceste lucruri, pentru că cineva trebuie să-și asume responsabilitatea pentru aceste modificări și trebuie să existe stabilitate acolo, altfel întotdeauna va exista și rezistență din partea sistemului și lipsă de asumare a responsabilității pentru implementarea oricărei strategii care se poate dezvolta rapid (...). Al doilea element care nu are sens este legat de această rapiditate. Oricât ar fi de contraintuitiv, în acest moment, măsurile rapide s-ar putea să facă ceva mai mult rău decât bine, pentru că ce vedem întâmplându-se ca urmare a acestui caz este doar vârful icebergului. Dincolo de acestea sunt probleme structurale, care nu se pot rezolva doar clipind din ochi sau doar punând pe hârtie o strategie”.

Elena Calistru, despre reformarea Ministerului de Interne, după cazul Caracal