Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Crima din Caracal | CNA, cu ochii pe televiziuni

Consiliul Național al Audiovizualului nu a discutat, încă, subiectul Caracal pentru o poziție comună a instituției pe tema înregistrărilor audio dintre Alexandra Măceșanu, operatorii 112 și polițiști- înregistrări care au apărut în presă- dar și a altor informații despre tragedie.

În urmă cu două zile, Consiliul Național al Audiovizualului l-a transmis televiziunilor că au obligația de a păstra decența în abordarea crimelor de la Caracal, responsabilitate și respectarea drepturilor omului.

"Noi am cerut, într-adevăr, tratarea cu decență și responsabilitate, pentru că există niște articole de lege precise care se referă la informare corectă, la respectarea principiului imparțialității, la prezentarea de probe atunci când se aduc acuzații și în general când se vorbește despre lucruri concrete, acuzații concrete. De asemenea, ne-am referit și la articolul 45 care înseamnă respectarea dreptului la intimitate în momente de maximă durere a familiilor. Eu cred că radiodifuzorii cunosc foarte bine legislația (...) Ele sunt cunoscute, însă,sigur, în vâltoarea evenimentelor, radiodifuzorii, de multe ori, nu țin cont de ele. Pur și simplu, pentru că așa curg faptele și nu țin cont de ele, alteori , pur și simplu de dragul audienței",explică la RFI, Dorina Rusu, membru CNA. Referindu-se la îregistrările audio dintre Alexandra Măceșanu, operatorii 112 și polițiști- înregistrări care au apărut în presă- Dorina Rusu a declarat:  "Din punct de vedere legal, există o prevedere care interzice acest lucru dacă nu există acordul părinților". Potrivit acesteia, instituția monitorizează modul în care acest caz a fost reflectat în presă și, cel mai probabil, membrii CNA se vor întâlni în ședință săptămâna viitoare pentru a anunța concluziile. "S-au vehiculat informații  nu numai neverificate dar cu vădit caracter manipulator, de exemplu cele cu privire la așa-zisa rețea de prostituție pentru militarii de la Deveselu", mai spune Dorina Rusu.

 

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: