Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


De ce nu poate fi prelungită vacanța de vară? Opinia unui expert la RFI

De ce prelungita vacanta vara.jpg

Va fi prelungită vacanța de vară în acest an, așa cum a propus premierul Viorica Dăncilă? (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Va fi prelungită vacanța de vară în acest an, așa cum a propus premierul Viorica Dăncilă? (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Elevii ar putea afla luni dacă vacanța de vară din acest an va fi sau nu prelungită cu o săptămână. Ministrul Educației va lua o decizie, după ce premierul Viorica Dăncilă i-a propus ca școala să înceapă în data de 16 septembrie, la solicitarea operatorilor din turism.

Propunerea premierului de prelungire a vacanței de vară din acest an este ridicolă, spune la RFI președintele Asociației pentru Educație și Cercetare Edu Cer, Ștefan Vlaston: ”În primul rând, motivația pentru care a făcut această cerere este ridicolă. Adică între sistemul românesc de învățământ și interesele oamenilor de afaceri din industria hotelieră, e mai important interesul acestor oameni de afaceri (...). În al doilea rând, nu poți modifica în timpul jocului ceea ce s-a hotărât deja, pentru că școlile, profesorii, directorii, inspectoratele și-au făcut un anumit program, o anumită propunere de activități în școli și inspectorate și ele trebuie respectate, nu le putem noi aiuri noi acum, numai pentru că vrea industria hotelieră ce vrea. Și în al treilea rând, anul școlar românesc e cel mai scurt din Europa. În alte țări, școala începe la 15 august sau la 1 septembrie, pentru că e important ca numărul de săptămâni de școală să fie suficient de mare, astfel încât elevii să acumuleze toate cunoștințele prevăzute în programele școlare. Deci este o propunere absolut aiuritoare”.

Întrebat ce contează mai mult, durata vacanței de vară sau ce fac elevii efectiv la școală și cum e structurată și predată materia, președintele Edu Cer a răspuns: ”Păi, așa cum este acum materia și cum sunt programele școlare și cum e curricula, ai nevoie de mult mai mult timp pentru a le asimila. Dacă vrem să facem un an școlar mai scurt, atunci trebuie să reducem curricula”.

 
Ștefan Vlaston, despre propunerea de prelungire a vacanței de vară cu o săptămână