Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Garda Civilă Spaniolă amendează pilotând drone

drone.jpg

Garda Civilă Spaniolă amendează pilotând drone
Garda Civilă Spaniolă amendează pilotând drone
Sursa imaginii: 
Pixabay

Ultima noutate tehnologică pentru a detecta infracțiunile de trafic pe drumurile publice sunt dronele. Începând din această lună, poliția spaniolă va denunța și penaliza infracțiunile rutiere cu ajutorul acestor mici aparate de zbor pilotate de la sol de către operatori instruiți special, aparate care vor  ajuta la supravegherea celor 160.000 de kilometri de drumuri publice de care dispune teritoriul național spaniol.

Conform informațiilor oferite de Direcția Generală de Trafic, dronele vor fi destinate în mod special monitorizării circulației rutiere pentru a depista infracțiunile comise pe șosele, dar și pentru a detecta situațiile prin care șoferii i-ar putea pune în pericol pe ceilalți participanți la trafic, cum ar fi pietonii, bicicliștii sau motocicliștii, și vor fi folosite cu prioritate în zonele unde există un risc ridicat de producerea accidentelor de trafic.

Deși în prezent există doar trei drone care survolează și supraveghează drumurile publice, mai sunt încă opt care vor fi utilizate în perioada imediat următoare și este pregătită achiziționarea a încă 20 de astfel de aparate.

Intenția poliției spaniole este de a efectua o implementare progresivă a acestui nou instrument de supraveghere rutieră, pentru a-l face cât mai precis și infailibil.

Cele trei drone au început să fie folosite începând cu prima zi a lunii august, deși survolau  șoselele încă din vacanța de Paști, ca parte a unei prime etape, fiind folosite inițial doar pentru a oferi informații asupra circulației rutiere. Dar începând cu săptămâna trecută acestea pot fi folosite în procesul  de detectare a infracțiunilor și de stabilire a amenzilor, după ce între timp au fost supuse unui riguros proces de testare și au fost certificate de către Centrul Național de Meteorologie.

Certificarea de care dispun aceste aparate permite, în funcție de gravitatea fiecărei situații, ca agenții Gărzii Civile să gestioneze direct notificarea sancțiunii sau să o transmită mai departe autorității competente, cu dovada infracțiunii comise de către șofer, aceasta putând fi o fotografie sau o înregistrare video de înaltă rezoluție.

Aceste mici aparate  pot opera de la o înălțime maximă de 120 de metri, avînd o rază de deplasare de 500 de metri, și sunt echipate cu o cameră video de înaltă definiție care, de asemenea, este capabilă să facă fotografii până la o distanță doi kilometri, imagini care pot permite o vizualizare perfectă a interiorului autovehiculului, ceea ce facilitează detectarea unor infracțiuni precum neutilizarea centurii de siguranță sau utilizarea telefonului mobil la volan.

În Spania, bilanțul accidentelor rutiere este mai mult decât îngrijorător, anul trecut 1.180 de persoane și-au pierdut viața pe șoselele, iar condamnările dictate pentru infracțiunile de trafic au crescut cu peste 10%, ajungând la aproape 90.000 în anul 2018. 

August este luna în care se înregistrează cel mai intens trafic rutier iar poliția și-a mobilizat toate efectivele pentru a putea asigura un control cât mai eficient al circulației. Spania este a doua destinație turistică a lumii și se anticipează că drumurile publice vor fi tranzitate de peste 47 de milioane de turiști plus alte câteva milioane de magrebieni care își au domiciliul în Europa Occidentală și vor traversa Peninsula Iberică pentru a-și petrece vacanța în țările Maghrebului.

 
Ascultă AICI corespondența de la Madrid