Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Hong Kong-ul este paralizat de o grevă generală

12 milioane de persoane nu pot ajunge azi la birou din cauza metrourilor și trenurilor blocate de sindicaliști. Autoritățile critică demersul sindicaliștilor.

Peste 100 de zboruri au fost anulate sau amânate din cauza grevelor şi protestelor care au loc luni în Hong Kong. De la profesori până la angajaţii din transportul aerian, cei din finanţe şi funcţionarii publici, tot mai multe sectoare importante sunt afectate de greva generală declanșată în această dimineață.

Protestatarii au început să blocheze trenurile şi autobuzele. Mai multe garnituri de metrou sunt oprite în staţii timp de peste 40 de minute. Blocajele instituite şi pe autostrăzi şi în sistemul de transport rutier ridică la 12 milioane de persoane numărul celor afectaţi.

Din cauza blocării circulaţiei pe principalele linii de metrou, oamenii nu pot ajunge în zonele mari de birouri şi în centrul financiar, unde îşi au sediul mai multe bănci internaţionale

Liderul Hong Kong-ului, Carrie Lam a precizat că nu demisionează şi a solicitat încetarea violenţelor. Secretarul său financiar a anunţat că protestele deja au afectat economia iar societatea devine ”nesigură şi instabilă”, în timp ce demonstraţiile violente împing oraşul spre ”o situaţie foarte periculoasă”.

Hong Kong se confruntă cu una dintre cele mai grave crize din istoria sa recentă. Manifestaţii uriaşe au loc de la 9 iunie împotriva guvernului local, favorabil Beijingului, dar şi confruntări sporadice între contestatari radicali şi poliţişti.

Guvernul chinez şi-a reiterat în urmă cu o săptămână susţinerea faţă de conducătoarea contestată a Executivului din Hong Kong, Carrie Lam şi faţă de poliţia locală şi a îndemnat la ”restabilirea ordinii cât mai repede” în acest centru financar internaţional important.