Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


În plin scandal Caracal, anchete și la Galați privind modul de intervenție a autorităților

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Anchete la Galați după ce o adolescentă dintr-un centru de plasament a fost găsită plină de sânge pe o stradă din oraș, iar doi polițiști aflați lângă ea într-o mașină, asistă pasiv.

Cazul a devenit cunoscut pentru că polițiștii au fost filmați cum refuză să coboare din mașină deși trecătorii le-au cerut ajutorul. Agenții sunt acum cercetați disciplinar. 
O anchetă internă are loc și la Direcția pentru Protecția Copilului Galați. Reprezentanții instituției spun că fata a plecat cu bilet de voie la plimbare, dar că de fapt s-a dus la domiciliul prietenului său cu care ar fi avut un act sexual consimțit. Adolescenta se află acum la spital, unde a fost operată, după ce a avut o hemoragie puternică. Șeful de la Ambulanța Galați, Mihai Polinschi, a precizat că victima le-a spus celor de pe salvare că a fost violată, dar că ulterior și-a schimbat depoziția.
Autoritățile se acoperă cu hârtii și se spală pe mâini de răspundere, acuză la RFI senatorul USR, Vlad Alexandrescu, autorul unui terifiant raport despre copiii instituționalizați:Copiii din sistemul de protecție sunt dați pe mâna abuzatorilor chiar de sistemul care ar trebui să-i protejeze. Oamenii din interior, decidenții știu foarte bine că acești copii sunt vulnerabili. Sunt practic ofertați rețelelor de trafic de droguri, de proxenetism pentru că sunt ținuți într-o stare de dependență financiară absolută, pentru că sunt lipsiți de cele mai elementare noțiuni de educație sexuală. (...) Sunt ținuți într-o stare de needucare pentru că foarte mulți copii sunt încredințați școlilor speciale fără să existe de fapt o nevoie pentru asta. Sistemul de protecție practic îi aruncă în brațele abuzatorilor. 

(...)

Aceștia sunt copii care nu au părinți, iar răspunderea părintelui este a statului. Statul trebuie să se comporte ca și cum ar fi tata și mama lor.  Copiii nu au cui să se plângă decât lor, să le ceară sprijinul și ajutorul. Și în loc de sprijin și ajutor se trezesc cu hârtii și ștampile și rămân abuzați și șocați pentru o viață întreagă. De câte ori vine însă vorba despre un caz de notorietate cum e și acesta, din păcate, pe care îl discutăm acum, ei iau un aer suprem și dau o hârtie prin care spun că nu sunt responsabili. Cum e și în cazul de față, că avea un bilet de voie și că deci ei s-au spălat pe mâini.