Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Victimele primului bombardament nuclear, comemorate astăzi

hiroshima.jpg

Statele Unite ale Americii au lansat, în 1945, prima bombă atomică, asupra oraşului japonez Hiroshima.
Statele Unite ale Americii au lansat, în 6 august 1945, prima bombă atomică, asupra oraşului japonez Hiroshima.
Image source: 
Wikipedia

Ziua Hiroshimei, comemorarea victimelor primului bombardament nuclear, are loc marți, 6 august. Statele Unite ale Americii au lansat, în 1945, prima bombă atomică, asupra oraşului japonez Hiroshima, ofensivă soldată cu aproximativ 140.000 de victime.

La 6 august 1945, bombardierul B-29 "Enola Gay" a decolat de pe aeroportul militar american din insula Tinian, aflată în arhipelagul Marianelor, iar bomba pe care o transporta a fost lansată spre Hiroshima în jurul orei locale 08.15.

Proiectilul a explodat după 45 de secunde, deasupra centrului oraşului japonez.

Trei zile mai târziu, bomba "Fat Man" a provocat distrugerea localităţii Nagasaki. După capitularea Japoniei, cel de-al doilea război mondial se sfârşeşte.

Circa 140.000 de persoane, aproape jumătate din populaţia oraşului, au murit în explozie sau în lunile care au urmat, din cauza radiaţiilor sau a arsurilor grave.

Din acel moment, au mai fost detonate peste 2.000 de arme nucleare cu scop de testare și demonstrare a puterii lor. Pe lânga folosirea lor ca arme, explozivele nucleare au fost testate și folosite și pentru diverse scopuri nemilitare: minerit sau construirea de canale. Potrivit Tratatului de neproliferare a armelor nucleare, intrat în vigoare în 1970, semnat de 189 de membri, cinci state sunt declarate ca deținătoare de arme nucleare: SUA, Rusia, Marea Britanie, Franța și China. Între timp, India, Pakistan și Coreea de Nord au efectuat mai multe teste nucleare. În același fel, cu toate că nu recunoaște oficial acest statut, Israelul se consideră că ar deține undeva între 75 și 400 de focoase nucleare.