Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cazul Caracal și relația politicienilor cu interlopii: “Cine spune că nu știe, fie minte, fie e ticălos”

coruptie_2.jpg

Image source: 
pixabay.com

Cazul Caracal a readus în prim-plan relația mediului politic cu lumea interlopă, mai ales că ministrul de Interne a făcut o serie de afirmații evazive pe acest subiect. 
Fără milă, fără menajamente, declar război împotriva criminalității – spunea premierul Viorica Dăncilă, în același context. Despre legăturile dintre oameni politici, indiferent de partid și presupuși interlopi s-a știut și se știe, comentează la RFI Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe. 

Complicitatea cu crima organizată ține România captivă. Iar orice așa-numită colaborare, fie ea și pentru obținerea de informații, nu trebuie să aibă loc de pe picior de egalitate, așa cum se întâmplă în România, explică mai departe Cristian Diaconescu:

Cristian Diaconescu: E stupefiant cât de uimiți sunt unii. Extrem de uimiți.

Reporter: Trebuia să se întâmple o nenorocire care să marcheze întreaga societate ca să ne dăm seama, în toate bulele în care trăim, că oameni politici din județe au legături cu lumea mafiei? Sau cum stau lucrurile de fapt?

Cristian Diaconescu: Probabil că trebuia, din păcate, să apară un eveniment dramatic, tragic, cumplit pentru viața unuia sau mai multor copii pentru a decoperta o situație pe care o cunosc în toată grozăvia ei destul de mulți cetățeni din România, mai ales cei care, într-o formă sau alta, fie au construit diverse cupole de afaceri în zone sărace, unele defavorizate, oferind oamenilor care trăiesc acolo doar o singură variantă, fie pleacă din țară, fie intră în aceste complicități, iar pe de altă parte, folosind influența astfel câștigată, inclusiv prosperitatea economică sau chiar campanii electorale. Cine spune că nu știe, fie minte, fie e ticălos. Situația este de mulți ani. Din păcate este transpartinică. Din acest punct de vedere pentru a schimba o astfel de realitate, care influențează foarte multe în România, inclusiv procesul democratic, dar și viața oamenilor, este nevoie de un demers foarte serios, probabil cu anumite costuri politice, organizat, desfășurat și implementat de oameni de stat.

Rep: Până la ce nivel merge această infecție?

Cristian Diaconescu: Nu știu, până la ce nivel merge. În orice caz este o chestiune cunoscută și acceptată, la nivele județene și regionale de foarte multe ori folosită. Probabil că prin tolerarea ei și la nivele ceva mai înalte. Dar, în orice caz, în condițiile în care va exista acel partid politic sau acei oameni de stat capabili să rupă acest cerc vicios, acest lanț care ține ostatică o parte din societatea românească, automat se va putea răspunde la întrebarea dumneavoastră concret. Pe de altă parte, se va reuși crearea unui anume tip de supapă în ceea ce privește tensiunile care s-au acumulat în societatea românească, care la un moment dat, poate mai repede decât se așteaptă uni, s-ar putea să genereze mișcări bruște, radicale, care ar vulnerabiliza România.

Rep: Afirmația „Guvernul declară război crimei organizate” la ce zonă geografică vă duce cu gândul mai degrabă?

Cristian Diaconescu: Atâta vreme cât nu este însoțită de argumente, de un plan asumat și de elemente contrete, rămâne o simplă afirmație.

Rep: Specific mai degrabă Americii de Sud? La asta mă gândesc.

Cristian Diaconescu: Da. Este bine ales. În America de Sud sunt o serie de plăci politico-economice și financiare care domină societatea. În condițiile în care nu le afectezi activitatea poți să îți faci iluzii că ești un om liber.

Rep: De exemplu, SRI știe de aceste complicități?

Cristian Diaconescu: Cei care sunt cei mai informați din acest punct de vedere sunt cei din zona politică.

Rep: În Statele Unite au fost cazuri în care guvernul federal a colaborat cu lumea mafiei în diferite contexte. E drept, era vorba inclusiv de cel de-al Doilea Război Mondial. Însă se știu colaborările cu anumiți lideri ai lumii interlope în diferite momente cheie. Până la urmă, într-o situație disperată, o autoritate poate apela spre această lume gri?

Cristian Diaconescu:Nu numai în situații disperate. Vreau să vă spun că și în Europa, în Franța sau în Italia, au existat astfel de colaborări. Dar colaborarea nu poate fi organizată în sens de beneficiu reciproc, ca și cum de la egal la egal, la un moment dat, lumea interlopă și autoritățile statului își dau mâna pentru a hotărî cine e vinovat sau nu într-o anumită zonă. Din această perspectivă este foarte posibil ca lumea interlopă să înlocuiască, cel puțin în mintea cetățenilor, autoritatea statului. Există anumite proceduri foarte clare prin care se culeg informații din tot felul de medii, inclusiv cele provenite din zona gri. Dar una este a se aduna informații de către autoritatea statului ca și mijloc, instrument de rezolvare a unor cauze penale și alta este să existe o relație benefică, aproape de la egal la egal sau uneori chiar de subordonare, între această lume și puterea statului. Această chestiune este inacceptabilă. În orice caz, nici măcar beneficiul prezumției de bună-credință nu poate fi acordat autorității statului. Una este să culegi informații și alta este să ai un tip de parteneriat prin care transmiți societății un singur lucru, fie lucrezi cu noi și fie ni te subordonezi, fie, practic chiar și nivelul tău de trai sau chiar supraviețuirea îți vor fi puse în pericol.