Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sindicaliștii din Educație critică rectificarea bugetară

educatie_naspa_pixabay.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Cea mai mare nemulțumire e cauzată de deciza Guvernului de a bloca angajările la stat prin formula 1 post scos la concurs pentru 3 neocupate. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” avertizeză că înghețarea angajărilor în educație va afecta activitatea în mii de școli din toată țara, în condițiile în care acestea se confruntă cu o lipsă acută de personal, mai ales personal didactic auxiliar și nedidactic.

Sunt multe posturi unice precum secretare, contabili, laboranți, bibliotecare, îngrijitoare pentru care angajările nu vor putea fi făcute pe formula propusă de Ministerul de Finanțe, spun sindicaliștii. Ei avertizează Guvernul că vor recurge la toate mijloacele legale de protest, dacă din septembrie, vor apărea probleme cu plata salariilor sau a drepturilor obținute îm justiție.
Noua rectificare a bugetului de stat vine „să arate încă o dată că politicienii nu doresc un sistem educațional de calitate”, spune la RFI Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”. 

Unitățile (școlare n.r.) nu funcționează fără personal nedidactic. Avem nevoie de ei. Renunțăm la servicii? În ce transformăm unitățile de învățământ? Punem copiii să-și facă curățenie în școli? Punem părinții la muncă voluntară? Pentru că guvernul nu are bani pentru așa ceva?! (...) Ne dorim învățământ de calitate ca în Finlanda, Marea Britanie, Coreea de Sud dar cu alocări bugetare ca în România.