Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bulgaria primește bani europeni pentru a combate pesta porcină. Borisov: Turiștii români au adus virusul

pig.jpg

Image source: 
pixabay.com

Bulgaria va beneficia de aproximativ 3 milioane de euro, din partea Uniunii Europene, pentru a lupta împotriva epidemiei de pestă porcină africană.  La Sofia sunt așteptați și alți bani europeni, pentru a compensa pierderile. Este și dispută de imagine între Bulgaria și România, după ce Sofia a acuzat că turiștii români ar fi responsabili de răspândirea virusului.

Comisarul european pentru sănătate și siguranța alimentelor și ministrul bulgar al Agriculturii au convenit un ajutor imediat de 2,9 milioane de euro pentru contracararea efectelor pestei porcine și alte 11 milioane ar urma să fie direcționați de la Bruxelles către Sofia, pentru compensarea focarelor deja stinse, relatează presa bulgară, preluată de agențiile de știri. În paralel, afirmațiile premierului bulgar Bioko Borisov stârnesc în continuare reacții vehemente la București. Borisov a acuzat turiștii români că ar fi rasăpândit virusul pe teritoriul țării sale:

"Merg, mănâncă şi  nu aruncă resturile și gunoaiele la pubele, ci pe marginea drumurilor, pe unde apucă (…)Sunt sigur că turiştii români au adus pesta porcină în Bulgaria. Zilnic, 57.000 de automobile intră prin podul dunărean. Nu avem ce face, au bani oamenii. Se plimbă, mănâncă şi aruncă gunoaie, iar noi curăţăm, curăţăm", a spus Borisov la o întâlnire cu fermierii.

Între timp, Ministerul de Externe de la București s-a declarat dezamăgit. Pe Facebook:

"Dincolo de argumentele tehnice ce vor fi oferite de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor pentru a raspunde la afirmatiile nefericite ale premierului Bulgariei, Boiko Borisov, nu putem sa nu ne manifestam surprinderea si dezamagirea pentru modul in care premierul bulgar s-a referit la turistii romani, mai ales in conditiile in care acestia contribuie substantial la PIB-ul Bulgariei", se arată așadar în declarația ministerului. 

Ceva mai ferm a fost însă președintele agenției de turism Paralela 45: 

”Boiko Borisov a întrecut orice limită! Declaraţiile sale sunt incalificabile. Pe noi, românii, ne jignesc aceste afirmaţii. Cu toate acestea, românii vor continua să meargă în vacanţă acolo, indiferent ce spune el. Însă declaraţiile oficialului bulgar sunt anti-PR, nu sunt de bun augur din punct de vedere politic. Cum poate obraznicul să declare aşa ceva, când noi îi aducem 500.000 de turişti, că Albena şi Nisipurile de Aur trăiesc pe spatele turiştilor români?”, a transmis Alin Burcea, citat de News.ro.