Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


De la “Nimic” la “Marea Schimbare“...

simionovici.jpg

București, Piața Victoriei, 10 august 2018
Sursa imaginii: 
Facebook / Daniela Simionovici

Ce a schimbat mitingul din 10 august în România? Oamenii au învățat să fie solidari iar România este în mijlocul unei schimbări, spun unii dintre ieșenii care au participat anul trecut la mitingul Diasporei din 10 august. Alții spun că mitingul nu a schimbat încă nimic iar exemplul pentru, ceea ce ieșenii au numit lipsa de consecvență pentru schimbare, a fost cazul Caracal. Cu toții însă își vor aminti scenele de violență de pe 10 august din Piața Victoriei și se pregătesc să participe și la mitingul de sîmbătă.

Daniela Mitrofan este unul dintre ieșenii care au participat anul trecut la Mitingul Diasporei. A avut nevoie și de îngrijiri medicale la spital: ”Oamenii erau pașnici, scandau acolo câteva lozinci legate de PSD, erau chiar și niște bătrânei în fața noastră și le spuneam unor prieteni că uite ce frumos că astfel de persoane participă la mitingul nostru și imediat a venit cineva și a strigat „Gaze!”. Nu mi-am dat seama că ar putea autoritățile să ne dea astfel de gaze care să ne alunge. Am văzut că au început să fie aruncate la câteva minute niște bidoane, nu ne-am ferit, nici nu am plecat pentru că nu știam ce efecte au. La câteva minute au început să se împingă către noi cei din față. A ajuns și la noi mirosul și ne usturau ochii când a venit cineva și ne-a recomandat să ne punem ceva pe fața și am avut două tricouri... Spiritele au început să se agite din ce în ce mai tare pe măsură ce jandarmii foloseau gaze și erau agresivi cu protestatarii. Oamenii au început atunci să folosească și mai mult lozinca celebră a plăcuțelor suedeze”.

Daniela Mitrofan se pregătește să meargă și anul acesta la București. Pentru că, spune ea, simte schimbarea și nu poate abandona aici. Și Eugen Caba a fost anul trecut la mitingul Diasporei: „O răbufnire a unui popor încălecat de o formațiune poilitică, care în numele unor rezultate ale alegerilor a crezut că este îndrepățită să facă ceea ce cred șefii ei și nu ce este bine pentru popor. A fost o reprimare brutală a unei manifestații pașnice si rezultatul s-a văzut, dincolo de reacții internaționale; era să ieșim din Uniunea Europeană, părerea mea este că am fost undeva pe muchie” , crede Eugen Caba

 

Ce a schimbat în România mitingul din 10 august?

Daniela Mitrofan: ”Oamenii au învățat să protesteze, să fie solidari. Au învățat să se raporteze la instituțiile statului. Mentalitatea s-a schimbat. Suntem în mijlocul unei schimbări, numai că nu știm cât de mare este această schimbare. Nu putem să o vedem decât zi de zi și prin fiecare acțiune care are loc”.

Daniela Simionovici: ”După părerea mea nu s-a schimbat nimic. 10 August 2018 a fost un eșec, un eșec care ni se datorează și nouă pentru că nu am fost destul de consecvenți, n-am continuat, iar Alexandra și Luiza au plătit prețul!”

 
Ascultă aici integral corespondența de la Iași