Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Experiment social la Ploiești: cum reacționează oamenii când o fată este bătută

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Doi tineri au vrut să afle cum reacționează oamenii când o fată este bătută. Videoclipul, care a fost postat pe YouTube și a adunat peste 600 de mii de vizualizări, prezintă un conflict dintre un băiat și o fată. 

 

Fata este agresată fizic și verbal în locuri aglomerate din oraș însă oamenii par indiferenți. Doar două persoane au intervenit, deși la un moment dat, pe lângă cei doi trece și un polițist. 

 

Violența asupra femeilor în România este tolerată și este un fenomen extrem de banalizat, spune la RFI Oana Băluță, conferențiar universitar doctor la Universitatea București. 

Vedem multă lipsă de empatie, vedem foarte puțin civism. Cred că la un moment dat în mințile oamenilor se actualizează acea idee care e extrem de stereotipală și nocivă, respectiv că dacă este bătută știe ea de ce e bătută și până la urmă nu intervin pentru că acolo este o relație de cuplu. (...)
La Academia de Poliție, la facultățle de drept e foarte important să vedem cum sunt pregătiți cei care devin polițiști, avocați, procurori, judecători pentru că ei, cum s-ar spune, împart dreptatea, nu-i așa? Și important este cum îi formează școala în așa fel încât să împartă dreptate și pentru femei. (...) Care-ți este formarea ta profesională și cine anume te formează în așa fel încât atunci când o femeie îți spune că a fost lovită, a fost violată, tu să o crezi.