Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Diaspora revine acasă pentru mitingul din 10 august

diaspora.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook

Românii din Diaspora s-au întors acasă, mulți dintre ei special pentru mitingul de sâmbătă, 10 august. Unii au părăsit România de 16 ani. Și spun că nu s-a schimbat nimic. Cu toții sunt la curent cu tot ceea ce se întîmplă în orașul din care au plecat, în țara pe care nu au uitat-o. Românii din Diaspora cred că în țara lor oamenii au ajuns să se teamă să facă ceva și nu sunt ajutați de instituțiile statului. Au și un sfat pentru președintele României: să asculte poporul! Un reportaj realizat la Iași, de Violeta Cincu:

Se prezintă simplu: ”un român alungat din țară de politicieni, nu de România. Un român sătul de promisiuni”. În 2003, bărbatul care locuia într-o comună din județul Iași și-a luat toată familia și a plecat în Italia , la Bergamo. Cu nevastă, copii, mamă. Toți au plecat. A revenit în urmă cu cîteva zile la Iași.

De anul trecut vacanțele acasă au un punct fix, 10 august. Mitingul Diasporei. Nu le-a fost ușor să se acomodeze. Au lucrat la negru la început. Bărbatul răbufnește: „Condițiile din România sunt la fel și acuma, după 15 ani la fel. Nivelul de trai, salariile, condițiile. Cuvântul magic este ”respect”! Totul este în regulă, trăim decent, trăim normal, eu și mama mea, un trai decent, civilizat cu lume civilizată. Respect în instituții nu ca aici. Zilele trecute am avut o problemă cu o cumnată când i-a fost smulsă pe stradă o sacoșă din mână. Nu știu ce fel de democrație cred ei că fac”, se întreabă ieșeanul pentru care, din 2004, Italia e patria adoptivă.

De ce merge la mitingul din 10 august? Răspunde fără să stea prea mult pe gînduri: ”Cu speranța de a schimba ceva în România, dar văd că degeaba sperăm. Anul acesta nu este nimic nou, doar promisiuni în vânt, minciuni peste minciuni, nerespectarea drepturilor. Nimic nu s-a schimbat, totul este ca înainte. Cozi interminabile, când se pot face programări. Cu corupția nu am avut tangențe pentru că nu am fost nevoit, dar acum 2-3 ani am făcut o fosă, am ajut un vecin și i s-a rupt  piciorul. L-am adus la urgență la Iași și nu au vrut să-i facă nimic. A trebuit să umblu după asigurare doar pentru faptul că nu am vrut să-i dau șpagă. „

Are o piatră pe suflet. Vrea să se întoarcă acasă. Dar nu poate risca viitorul copiilor. Căt despre copii, pentru ei România e țara în care nu vor să trăiască. Deocamdată. Iar ieșeanul din Diaspora speră că mai poate schimba ceva. Acum. Și nu e singurul.

De ce merg românii din Diaspora la mitingul de sîmbătă, 10 august?

Ascultă aici reportajul: