Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jandarmeria anunță că și-a învățat lecția: misiunea la protestul diasporei e dialogul

jandarmeria_facebook.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook

Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei: "Au fost o serie de lecții învățate cu ocazia altor evenimente asemănătoare, lecții pe care încercăm și le vom pune în practică astăzi". 

Protest de amploare anunţat pentru astăzi în Piaţa Victoriei din capitală. Organizatorii estimează că vor veni aproximativ 250.000 de persoane la manifestația programată să înceapă la ora 16. Un eveniment mai mic, unde sunt asteptate 2.000 de persoane, este anunțat în Piața Revoluției, de unde se va pleca în marș până la Guvern. Oamenii cer pedepsirea celor responsabili pentru intervenția brutală a Jandarmeriei la protestul diasporei din 10 august 2018, dar și stoparea legilor pentru corupți și fără penali în funcții publice. 

Președintele Klaus Iohannis a spus că reprimarea violentă a protestului de anul trecut de pe 10 august este una dintre marile tragedii postdecembriste.

Este 10 august. Acum un an de zile s-a întâmplat ceva ce a început foarte frumos. românii au venit să demonstreze paşnic. După aceea, am intrat în una din marile tragedii postdecembriste. Guvernul pesedist şi-a atacat proprii cetăţeni cu bâte, cu gaze lacrimogene. români care au demonstrat paşnic au fost atacaţi de Guvernul României. Eu nu-mi doresc să se mai întâmple aşa ceva niciodată. Este clar, evenimentele de anul trecut din 10 august trebuie elucidate. Trebuie să vedem cine a dat comanda politică pentru aşa ceva inimaginabil, a afirmat preşedintele.

El şi-a exprimat speranţa că protestul de astăzi va fi unul paşnic, iar Guvernul se va abţine de la acţiuni de forţă.

Şi îmi doresc tare mult că dacă astăzi are loc o manifestare de comemorare a ceea ce s-a întâmplat anul trecut să fie frumoasă, paşnică şi sper foarte mult ca de data asta Guvernul să se abţină de la acţiuni de forţă şi să nu facă decât ceea ce trebuie să facă, să păstreze ordinea cu calm, a spus Klaus Iohannis.   

La un an de la manifestaţiile antiguvernamentale ale diasporei, soldate cu intervenţia în forţă a jandarmilor, Jandarmeria anunță că și-a învățat lecția și că la protestul de azi se va pune accent pe dialog. Purtătorul de cuvânt Georgian Enache a declarat că misiunea instituţiei pe care o reprezintă la protestul din 10 august va fi centrată în primul rând pe dialog, menţionând că vor fi dispozitive care vor asigura o comunicare atât cu organizatorii, cât şi cu participanţii la manifestaţii.

Misiunea noastră de azi va fi centrată în primul rând pe dialog. Au fost o serie de lecții învățate cu ocazia altor evenimente asemănătoare, lecții pe care încercăm și le vom pune în practică astăzi. Dispozitivele de jandarmi vor fi adaptate pentru asigurarea condițiilor optime și normale de desfășurare a acestor adunări publice. Vrem să eliminăm orice fel de suspiciune că ar avea menirea să intimideze sau să sperie în vreun fel. Sunt dispozitive minime care vor fi dimensionate gradual în funcție de numărul celor care vor participa la această adunare publică.