Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


OFICIAL Guvernul înăsprește drastic sancțiunile pentru folosirea telefonului la volan. Expert: E reformă pe jumătate

telefon.jpg

Sursa imaginii: 
Pxhere.com

Guvernul a decis luni înăsprirea drastică a legislației rutiere în ceea ce privește folosirea dispozitivelor electronice în timpul condusului. Simpla ținere în mână a telefonului, spre exemplu, va fi sancționată. În anumite situații, soferii pot rămâne fără drept de conducere pentru 30 de zile.

Conform legii adoptate de Guvern, vor fi sancționați cu 4 puncte de penalizare și între 6 și 8 puncte de amendă șoferii care folosesc telofonul mobil în timp ce conduc. ”Se interzice ținerea în mână ori folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video”, se afirmă în textul de lege adoptat luni de Executiv.

În plus, șoferii care încalcă o regulă de circulație în timp ce folosesc telefonul mobil vor rămâne fără carnet pentru 30 de zile.

Prin introducerea noilor modificări se urmărește reducerea numărului accidentelor de circulație cauzate de faptul că șoferului i-a fost distrasă atenția de la condus din cauza folosirii telefonului mobil sau a unui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video.

Noile reglementări vor intra în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, perioadă în care Poliția Rutieră va desfășura activități de informare a participanților la trafic, mai subliniază MAI.

Expert: Degeaba înăsprești sancțiunile, dacă nu faci prevenție și educație

În acest condiții, ”înăsprirea legislației rutiere fără prevenție și fără educarea șoferilor” nu va schimba multe lucruri în privința accidentelor, avertizează la RFI președintele Federației Operatorilor Români de Transport (FORT), Augustin Hagiu.

El este de părere că șoferii ar trebui să fie învățați atunci când își iau permisul cum să folosească în mod adecvat dispozitivele electronice în timp ce conduc.

Mai mult, spune Augustin Hagiu, telefoanele mobile nu au nimic diferit față de sistemele de navigare ale mașinilor moderne. Ar trebui interzise și aceste sisteme? - se întreabă retoric liderul FORT, care contestă acuratețea textului legii.

Hagiu mai spune că autoritățile ar trebui să se preocupe în mod prioritar de dezvoltarea infrastructurii și de perfecționarea examenelor de obținere a permisului auto.

Ascultă interviu integral:

 
Președintele Federației Operatorilor Români de Transport (FORT), Augustin Hagiu, despre înăsprirea sancțiunilor în Codul Rutier