Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turist român blocat în Grecia: Ne-a sunat ministrul. Autoritățile române par că nu știu foarte multe

În jur de 1.500 de turiști, câteva sute români, sunt în continuare blocați pe insula Samothraki, din nordul Greciei, afectată de incendii de vegetație. Focul a fost stins, iar panica s-a manifestat în rândul turiștilor -  spune Cristian Miculescu, unul din turiștii români de pe insulă. Mai departe, feriboturile care urmau sa-i transporte pe oameni înapoi pe continent sunt defecte, vântul e puternic, iar turiștii nu au ce face decât să aștepte o soluție.

Autoritățile române au comunicat, însă nu pare că ambasada sau consulatul au mai multe informații, explică la RFI Cristian Minculescu: C.M.: Nu am auzit că se extind (incendiile). A fost aseară un incendiu relativ mic, după părerea mea, care s-a stins în câteva ore. Destul de aproape de port. Nu știu să fi existat alt incendiu. (...) Panică a fost, dar în rândul turiștilor. Grecii erau destul de relaxați. (...) 

Rep.: Dvs. ați făcut vreun demers către autoritățile române?

C.M.: Am fost sunați chiar de ministrul Turismului. Am vorbit și pe la Consulat, la ambasadă...

Rep.: Și ce vi s-a spus?

C.M.: Legat de feribot....păreau că nu știu foarte multe, cel puțin asta a fost impresia mea. Se lucrează cumva la chestia asta, dar de către autoritățile grecești.

Rep.: De ce ați luat această impresie, că n-ar ști prea multe autoritățile române?

C.M.: Păi că nu mi-au dat mari detalii legate de feribot sau de plecarea noastră de aici, într-un cuvânt. Toată chestia asta depinde de valuri și de vânt. (...) Feriboturile au fost defecte. Două, cele care asigurau cursele constante. S-a închiriat un feribot, după care a intervenit statul grec. Au intervenit cu un feribot mai mare decât micul port. Nu s-a putut intra, așa că a fost nevoit să plece. Între timp au intervenit și vântul, valuri. Prctic înțeleg că există un feribot disponibil, dar că  din cauza valurilor nu poate ajunge. 

Unii turiști au beneficiat de cazare gratuită, alții au trebuit să plătească, adaugă Cristian Minculescu, turist român blocat pe insula Samothraki. Autoritățile române asigură o masă pe zi.