Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bande de români escrochează turiști la Londra cu alba-neagra

Alba-neagra pe Podul Westminster

Grupuri infracționale organizate de români escrochează turiști de mii de lire la Londra cu alba-neagra, susțin autoritățile locale din centrul capitalei britanice. La ora actuală poliția desfășoară o operațiune împotriva acestor bande organizate. 

Liderul Consiliului Westminster, Nickie Aiden, citată de cotidianul The Times, afirmă că pe podul Westminster peste Tamisa, chiar lângă palatul parlamentului britanic, nu mai puțin de 14 bande organizate acționează simultan și cere Poliției Metropolitane să ia măsuri.

Până acum anul acesta, poliția a arestat în Westminster 30 de români dintre care 10 au fost expulzați din Marea Britanie, ceialți primind pedepse în justiție care merg de la amenzi penale la închisoare cu suspendare.

Inspectorul șef de poliție Andy Brittain spune că în prezent se desfășoară Operațiunea Elephantus, menită să împiedice practicarea jocurilor de noroc ilegale pe Podul Westminster.

"Reamintim publicului că aceste jocuri sunt o escrocherie  și sunt în așa fel aranjate încât persoana care derulează jocul  câștigă întotdeauna ”, a spus Brittain.

Publicul nu trebuie să se lase păcălit de alții din mulțime care par câștigători - aceștia sunt de fapt complicii grupului infracțional în escrocarea publicului. Nu este neobișnuit să lucreze cinci sau mai mulți complici împreună." adaugă el.

Legături cu alte infracțiuni

Bandele românești s-au extins și pe malul sudic al Tamisei, pe teritoriul sectorului Lambeth, unde poliția a emis 290 de tichete de amendă din februarie anul acesta românilor practicanți de alba-neagra în această zonă. 

Cu alba-neagra sunt escrocați turiștii
Grupurile infracționale organizate nu sunt implicate doar în jocuri de noroc, ci și în trafic de persoane, prostituție și furturi

Consiliul Lambeth spune că aceste jocuri ilegale de noroc sunt legate de infracțiunile de sclavie modernă, trafic de persoane, prostituție, exploatarea minorilor și furtul din buzunare.

Între timp, ministerul justiției a publicat statistica populației străine din închisorile din Anglia și Țara Galilor (date pentru Scoția și Irlanda de Nord nu sunt disponibile) în luna iunie 2019.

Dintre cei 9029 de cetățeni străini din totalul de 82700 deținuți, 876 sunt albanezi, 754 polonezi, 734 români și 707 din Republica Irlanda. 

Numărul albanezilor în închisorile britanice s-a dublat practic în ultimii patru ani, iar în luna iunie aceștia au devenit pentru prima oară cel mai numeros grup de pușcăriași străini de când se publică aceste statistici. 

Numărul total al polonezilor din Regatul Unit era estimat pentru anul 2018 la 905000, al românilor la 415000, al irlandezilor la 331000, în timp ce cel al albanezilor la doar 26000. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ