Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Românii și bulgarii, cel mai ridicat grad de activitate în Marea Britanie

georgiana.jpg

Magazin românesc în Luton
Românii și bulgarii din Marea Britanie au un grad de activitate de 86%
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Cetățenii României și ai Bugariei au cel mai ridicat grad de activitate economică în Marea Britanie, potrivit cele mai recente date statistice publicate. În pofida Brexit numărul lucrătorilor din Uniunea Eeuropeană se menține la un nivel ridicat. 

Buletinul cu privire la piața muncii publicat de Office for National Statistics (ONS) arată că în perioada aprilie - iunie 2019 407 mii de persoane născute în România și Bulgaria în vârstă de peste 16 ani erau în activitate, o rată de 86,2%.

Numărul total al românilor a fost estimat de ONS pentru anul 2018 la 415000, iar al bulgarilor la 97000. 

Spre comparație, rata de activitate printre cetățenii proveniți din UE este de 83,1%, a celor născuți în Regatul Unit 76,3% și a celor născuți în afara UE de 69,3%.

Deși Marea Britanie ar urma să părăsească UE pe data de 31 octombrie 2019 numărul lucrătorilor născuți în țările membre UE a ajuns la un număr record de 2,38 milioane, față de 3,34 milioane al celor din afara UE și 32,7 milioane născuți în Marea Britanie.

"Numărul lucrătorilor din toate grupurile de naționalități: lucrători UK, lucrători UE și lucrători no-UE a crescut. Aceasta reflectă vigoarea pieței muncii: cu rata șomajului la 3,9% nu sunt suficienți lucrători britanici cu calificările necesare. Deși numărul net al lucrătorilor din UE continuă să sporească, fluxul s-a încetinit", a spus Mark Hilton de la London First, o campanie pro-afaceri, citat de cotidianul The Times.