Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mărturii ale tragediilor trăite de imigranți, într-un muzeu din insula Lampedusa

migranti.jpeg

Sursa imaginii: 
Ignacio Pereyra / infomigrants.net

Insula Lampedusa este un punct principal de sosire a imigranților de zeci de ani, dat fiind că este cel mai apropiat teritoriu european de coasta africană. Un artist italian a avut ideea de a înființa un muzeu cu obiecte care au aparținut imigranților, în încercarea de a aduce un omagiu celor care și-au pierdut viața în căutarea unei lumi mai bune ....

Totul a început la o groapă de gunoi din insulă, acolo unde Giacomo Sferlazzo, un artist și activist italian, a găsit, împreună cu colegii săi de la asociația Askavusa, un sac cu obiecte care aparțineau migranților: scrisori, fotografii, texte religioase, CD-uri etc.

”A fost o revelație, pentru că de fapt era ca și cum aș fi atins o bucată de istorie umană cu mâinile mele. Am realizat valoarea simbolică enormă a acestor obiecte și de atunci mergem aproape zilnic la groapa de gunoi ca să mai găsim și alte obiecte”, spune artistul în reportajul realizat de infomigrants.net.

Giacomo Sferlazzo, foto: Ignacio Pereyra

Așa a luat naștere muzeul de la centrul cultural portoM (cu M de la Memorie, Migrație și Mediterana) care documentează trecerea a mii migranți prin insula italiană. Aceștia, majoritatea venind din Tunisia și Libia, soseau de obicei cu ambarcațiuni mari, supraaglomerate, dar în ultimii ani ambarcațiunile cu care sosesc sunt mai mici și sunt rapid interceptate de paza italiană de coastă sau alte vase militare, apoi aduse la țărm. Aici ambarcațiunile, dar și bunurile de la bord, sunt sechestrate de militari, uneori temporar, alteori definitiv.

Problema e că sunt sute de astfel de ambarcațiuni, a căror administrare este costisitoare și lentă, datorită birocrației. În acest moment pe insulă există două depozite de ambarcațiuni, una în port și alta în partea vestică a insulei, lângă o zonă militară abandonată.

Ambarcațiuni confiscate, foto: Ignacio Pereyra

”Foarte multe obiecte au fost distruse, dar am început să le recuperăm... Memoria nu este ceva neutru, este un act politic: putem decide ce vrem să reținem și ce vrem să uităm”, Sferlazzo.

Printre obiectele expuse se află pachete cu mâncare pentru copii, medicamente, conserve, pantofi, veste de salvare...

Antropologul american Abby C. Wheatley a adus aici și obiecte ale migranților reținuți la granița dintre SUA și Mexic.

Obiecte personale ale migranților, foto: Ignacio Pereyra

Dar cele mai importante obiecte găsite nu sunt expuse, spune Sferlazzo. Este vorba despre scrisori, în franceză, engleză, tigrinya, bengali, arabă, care au fost găsite în saci de plastic, alături de fotografii sau scrieri religioase.

”Pentru moment e mai bine să nu expunem aceste documente. Așteptăm vremuri mai bune, în care să putem elabora cu adevărat mărturii concrete ale acestor tragedii. A le expune acum ar fi un fel de pornografie a durerii”, spune artistul italian.

”Pentru noi e important nu doar să prezentăm obiecte, ci și să înțelegem ce se întâmplă, cine are de câștigat din aceste tragedii, cine a fost ucis, cine a fost exploatat etc Aici avem de fapt o frontieră militarizată. Migranții sunt închiși în centre speciale, sau sunt trimiși forțat înapoi acasă, sau sfârșesc ca sclavi în Italia”, adaugă el.