Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Topul orașelor copleșite de turismul în masă

praga.jpg

Praga este unul dintre cele mai solicitate orașe din lume din punct de vedere al turismului
Sursa imaginii: 
Getty Images via BBC

Turismul global continuă să crească în ritm alert, chiar mai repede decât PIB-ul global, contribuind cu nu mai puțin de 8 000 de miliarde de dolari anual la creșterea economiei mondiale. Cu toate acestea, anumite orașe ale lumii, în care acest fenomen se manifestă din plin, încep să se întrebe dacă această evoluție le este favorabilă, relatează BBC.

World Travel & Tourism Council (WTTC) și compania imobiliară JLL au realizat un index la nivel mondial privind capacitatea marilor orașe de a primi turiști, pe baza evoluțiilor din ultimii ani, ținând cont în primul rând de concentrația de turiști și politicle locale în domeniu.

Cu 18 milioane de vizitatori anul trecut, la o populație de doar 1 milion de persoane, Amsterdam a înregistrat o creștere a prețurilor pe piața imobiliară, datorită, parțial, creșterii masive a numărului de închirieri de locuințe pe termen scurt, dar și o intensificare accentuată a traficului auto și a aglomerației pe străzi, poate și datorită legislației destul de permisive în ce privește consumul de droguri.

Orașul ocupă primul loc în indexul citat din punct de vedere al concentrației de turiști. Deși mulți localnici sunt nemulțumiți de invazia turiștilor, unii sunt de părere că lucrurile nu stau atât de rău și că totul este doar o imagine creată de mass-media: ”Muzeele au acum bugete consistente iar micii întreprinzători prosperă”, Hanneke Vroegindeweij, născută în Amsterdam și cofondatoare a agenției de turism Amsterdam Odyssey.

Primăria orașului a limitat închirierile pe termen scurt de tip Airbnb și plănuiește să interzică ambarcațiunilor turistice să acosteze. De asemenea se fac eforturi logistice pentru redirecționarea turiștilor către alte orașe olandeze, cum ar fi Zandvoort, situat la doar 40km de centrul Amsterdam-ului.

Topul orașelor celor mai solicitate de turiști include San Francisco (care încasează cca 9 miliarde de dolari din turism anual), Praga (cu 7,9 milioane de turiști anul trecut la doar 1,3 milioane de locuitori), Barcelona (30 de milioane de turiști anual la 1,6 milioane de locuitori) și Toronto, reiese din reportajul BBC.