Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Studiu: Jumătate dintre românii din diaspora ar reveni acasă. Restul, nemulțumiți de corupție și politică

coloana_diaspora.jpg

Români din diaspora pregătindu-se să plece către țară, Portul Dover, UK, 7 august 2018
Români din diaspora pregătindu-se să plece către țară, Portul Dover, UK, 7 august 2018
Sursa imaginii: 
Facebook / Mario Mocan

Aproape jumătate dintre românii emigranți vor să se întoarcă în țară. Datele sunt relevate de un studiu referitor la diaspora românească. Cei care nu vor să revină acasă spun că sunt nemulțumiți în principal de corupție și de viața politică actuală.

Circa 47% dintre respondenții studiului realizat de Open-I Research și citat de Hotnews spun că vor să se întoarcă în țară. Din ei, trei sferturi se regăsesc în fraza “Vrem să fim din nou Acasă”. Alte motive pentru revenirea în țară sunt pentru a fi alături de cei dragi, pentru a ajuta România, pentru a petrece anii de pensie în țară sau pentru a începe o afacere.

Pe de altă parte, din cei 53% care nu vor să se mai întoarcă în România, principalele motive invocate sunt corupția, viața politică actuală, mentalitatea, nivelul de trai scăzut și lipsa locurilor de muncă.

În aceste condiții, “dacă aceste probleme s-ar ameliora, împreună cu îmbunătățirea sistemului sanitar, sistemul educațional și reducerea birocrației, mai mulți oameni ar lua în considerare repatrierea“ spune Adina Nica, de la Open-I Research.

Studiul s-a desfășurat în perioada iulie - august 2019 pe un eșantion de 1810 români emigrați în țări precum Spania, Italia, Marea Britanie, Irlanda, Germania, SUA, Franța, Canada, Austria, Norvegia, Belgia.