Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Premieră în Arabia Saudită: Femeile vor putea călători în străinătate neînsoțite

saudita.png

Image source: 
France24

Autoritățile din Arabia Saudită au demarat la începutul acestei săptămâni o serie de reforme administrative care vor permite femeilor cu vârsta de peste 21 de ani să primească un pașaport și să călătorească în străinătate neînsoțite, relatează France24.

”Departamentul pașapoarte a început să primească aplicații pentru eliberarea sau reînnoirea de pașapoarte din partea femeilor cu vârsta de peste 21 de ani, cu dreptul de a călători în afara Regatului neînsoțite”, a anunțat pe Twitter departamentul pașapoarte din Arabia Saudită.

Femeile saudite erau până acum obligate să aibă permisiunea unui bărbat din familie (soț sau tată) pentru a călători în străinătate și să fie însoțite.

Măsura face parte din seria de reforme demarată de regimul condus de prințul Mohammed bin Salman, care include decretul, instituit anul trecut, prin care femeile au primit dreptul de a deține permis de conducere.

Alte măsuri reformatoare, anunțate chiar la începutul acestei luni, acordă femeilor dreptul la un act de naștere oficial, la documente oficiale privind căsătoria sau divorțul și de a fi recunoscute ca tutori pentru copiii minori.

Reformele au fost primite cu bucurie în Regat, dar au stârnit și reacții dure din partea ultraconservatorilor, care au distribuit pe rețelele de socializare mesaje amenințătoare.

Reformele vin în contextul în care economia Arabiei Saudite se confruntă cu scăderea prețului petrolului pe piața mondială, dar și cu un nivel ridicat al șomajului feminin.