Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Barcelona - de la cifre record în turism la date îngrijorătoare de delincvență

barcelona.jpg

Barcelona este al șaselea cel mai vizitat oraș din lume și cea mai importantă destinație turistică spaniolă. Imagine din parc Guell
Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Barcelona este al șaselea cel mai vizitat oraș din lume și bineînțeles cea mai importantă destinație turistică spaniolă, primind vizita a peste 14 milioane de turiști în fiecare an. Dar viața capitalei catalane a fost marcată în ultimii ani de cu totul alt tip de statistici, mai puțin fericite, cele relaționate cu criminalitatea stradală. 

În primul trimestru al anului 2019, în comparație cu anul anterior, infracțiunile de furt au crescut în Barcelona cu peste 10%, iar tâlhăriile s-au înmulțit cu aproape 30 de procente. În general, criminalitatea în capitala Cataloniei este anul acesta cu peste 13% mai ridicată decât în 2018, potrivit datelor furnizate de oficialitățile locale. În plus, dacă adăugăm și cifrele anului trecut, când criminalitatea a înregistrat o creștere de peste 20% față de anul 2017, ne putem da seama de amploarea acestui fenomen pe care localnicii și turiștii îl privesc cu îngrijorare iar autoritățile cu neputință.

În metroul catalan are loc un alt fenomen îngrijorător, furtul din buzunare.  În fiecare săptămână sunt denunțate peste 1.000 de infracțiuni, majoritatea furturi și mici tâlhării care i-au adus la disperare pe utilizatorii transportului subteran catalan. Cifrele reflectă o nefericită realitate care aici se trăiește zilnic.

Primarul Barcelonei, Ada Colau, recunoaște că furturile și jafurile s-au înmulțit de o formă greu de controlat, motiv pentru care zilele trecute a convocat Consiliul Local de Securitate pentru a căuta soluții la acest fenomen de recrudescență a criminalității, după ce în toamna anului trecut suplimentase, din același motiv, efectivele forțelor de poliție stradală cu încă 180 de agenți, dar fenomenul a continuat să ia amploare.

Între timp au început să apară timide soluții, care, din nefericire, nu vin din partea autorităților, ci de la populația civilă. Nesiguranța și incapacitatea responsabililor oficiali de a face față situației i-a obligat pe locuitorii capitalei catalane să se organizeze pentru a detecta și a denunța tot felul de fapte penale: jafuri, furturi sau agresiuni stradale.

În acest context, a apărut „Helpers Barcelona”, o organizație care a luat ființă în primăvara acestui an și care, prin intermediul rețelelor de socializare, difuzează „în direct” tot felul de infracțiuni cu scopul de a-i alerta pe cei care pot fi virtuale victime și pe cei care pot interveni pentru a oferi ajutor.  Conform propriilor declarații „Ideea este de a lupta, de a preveni și de a face vizibilă criminalitate stradală prin rețelele de socializare”. Organizația s-a inspirat dintr-o organizație din anii 80, „Îngerii păzitori”, un grup de newyorkezi, care, la fel ca cei de azi, patrulau pe străzi pentru a combate criminalitatea. În acest moment, platforma are aproximativ o sută de membri care acționează prin intermediul internetului sub protecția anonimatului.

Dar „Helpers Barcelona” este doar o parte a unor inițiative care au apărut încă de anul trecut, când grupuri de cetățeni au început să patruleze în metroul din Barcelona și pe străzi cu scopul de a descuraja hoții de buzunare. O inițiativă neagreată de oficialitățile municipale, care se tem că fenomenul ar putea facilita apariția unor grupuri de crimă organizată. Aceste patrulele urbane urmăresc prin vagoane hoții de buzunar pe care încearcă să-i sperie fluierându-i, filmându-i cu mobilele și avertizând călătorii asupra pericolului pe care-l reprezintă. Dar apariția patrulelor urbane nu se reduce doar la metroul din Barcelona, ci este un fenomen în plină expansiune, deja și în alte orașe din Catalonia, au apărut grupuri de cetățeni care umblă noaptea pe străzi înarmați cu lanterne și fluiere pentru a preveni delincvența stradală.

 
Ascultă AICI corespondența din Spania