Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul schimbă programul Prima Casă. Analiștii spun că achizițiile ar putea încetini

prima_casa.jpg

Guvernul schimbă programul Prima Casă. Analiștii spun că achizițiile ar putea încetini
Guvernul schimbă programul Prima Casă. Analiștii spun că achizițiile ar putea încetini

Guvernul vrea să modifice programul ”Prima casă”. Și începe cu denumirea- noua titulatură va fi "O familie, o casă". Ministerul Finanțelor propune și schimbarea condițiilor. Va fi impus un prag de venit pentru beneficiari de 4500 de lei care poate crește dacă familia are unul sau mai mulți copii, până la 7000 de lei şi un preţ maxim de achiziţie a locuinţei de 70.000 de euro.

În același timp, guvernul propune acordarea de subvenții de dobândă, constând în reducerea ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata Programului.

Analistul imobiliar Radu Zilișteanu explică de ce modificările aduse programului s-ar putea transforma în dezavantaje pentru clienți:"Pericolul mai mare vine din faptul că statul vrea să subvenționeze dobânda. Pentru că, să nu uităm, creditele  garantate prin programul Prima Casă sunt date de băncile comerciale, în care statul își asumă o jumate din risc și banca comercială cealaltă jumătate. Așa încât, având în vedere împingerea programului către această componentă socială, eu cred că băncile comerciale vor fi mult mai atente când vor acorda un astfel de credit".

Prin proiectul de act normativ care modifică și completează OUG nr. 60/2009 privind implementarea programului „Prima casă” se propune:

• Modificarea titulaturii Programului „Prima casă” în programul „O familie, o casă”.

• Introducerea pragului de venit pentru beneficiarii Programului:

- la data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreuna cu soțul sau soția, după caz, nu pot depăși valoarea de 4.500 lei;

- pentru familiile cu unul sau mai mulți copii, la data solicitării creditului garantat veniturile nete lunare ale familiei nu pot depăși valoarea de 7.000 lei.

• Mandatarea pe lângă Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și a Fondului Român de Contragarantare în vederea emiterii de garanții în numele şi în contul statului, în favoarea băncilor care acordă credite persoanelor fizice pentru achiziția unei locuințe în cadrul Programului.

• Menținerea avansului minim de 5 % din prețul de achiziție al locuinței. Prețul de achiziție a locuinței este de maximum 70.000 EUR echivalent lei la cursul BNR valabil la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare, iar valoarea finanțării garantate este de maximum 66.500 EUR echivalent lei.

• Acordarea următoarelor subvenții de dobândă:

- reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata Programului pentru familiile cu un singur copil.

- reducerea cu 1 punct procentual a ratei dobânzii creditului garantat pentru familiile cu doi sau mai mulți copii.

• Refinanțarea creditelor obținute în cadrul Programului, prin alte instrumente de finanțare, cu excepția altor credite acordate in cadrul Programului.

 

 
Analistul imobiliar Radu Zilișteanu