Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Legalizarea prostituției, temă falsă? “România nu e pregătită și nu are nevoie de legalizare. Dezincriminarea e soluția”

prostitutie.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Legalizarea prostituției este o soluție pentru diminuarea traficului de persoane, insistă fostul președinte Traian Băsescu. El a afirmat la Digi 24 că punerea sub protecția statului a lucrătorilor sexuali  ar însemna sănătate pentru ei, ele și  partenerii lor și taxe plătite către stat.

 

Orice readucere în atenția societății a acestei teme este binevenită – spune, la RFI, Alina Dumitriu, activistă și membră a asociațiilor MozaiQ și ARAS. Nu legalizarea este însă miza, ci dezincriminarea totală, explică Alina Dumitriu: 

Nu cred că România este pregătită pentru legalizare și nici nu văd necesar. Spun asta și din experiența mea de lucru cu persoanele care practică sexul comercial. Munca sexuală. (...)  Ei și ele își doresc dezincriminarea totală. Ăsta este modelul care practic le-ar oferi drepturi de muncă și ar reduce stigma și marginalizarea socială. (...) Lucrătoarele sexuale iau amenzi până în ora 12 noaptea și în valoare de 6 mii de lei pe zi. După 12, pentru că este o nouă zi, pot să ia iar până la 6 mii de lei amenzi. (...) Sunt în pericol de a-și pierde locuințele, dacă au locuință pe numele lor. (...) Sunt abuzate inclusiv de organele de ordine. Am văzut asta cu ochii mei, în fața blocului meu. (...) Pot să le dea amendă și fața blocului, pe Mihai Bravu, nu trebuie să le ducă noaptea în spate, pe întuneric. (...) 

 

Ascultă AICI interviul integral cu Alina Dumitriu: